Λονδίνο: Δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις Μπαρνιέ

Η Βρετανία δεν θα υποκύψει στην πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει ως τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας μια απάντηση για τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει ως προς τον λογαριασμό που καλείται να πληρώσει για το Brexit, τόνισε την Πέμπτη ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός, ο Ντέιβιντ Ντέιβις.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, έδωσε την Παρασκευή προθεσμία δύο εβδομάδων στο Λονδίνο για να υποβάλει μια βελτιωμένη πρόταση αναφορικά με τη διευθέτηση του λογαριασμού που θα κληθεί να πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρησή του. Στις Βρυξέλλες γίνεται λόγος για 60 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Ε.Ε. περιμένει να απαντηθεί αυτό το ερώτημα πριν τα δύο μέρη περάσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο, πιο συγκεκριμένα στην έναρξη των συνομιλιών για την μελλοντική εμπορική σχέση, την οποία περιμένει ανυπόμονα το Λονδίνο.
«Δεν είναι αυτή η προθεσμία που συγκρατώ», είπε όμως ο Ντέιβις στη διάρκεια ενός φόρουμ επιχειρηματικού ενδιαφέροντος στο Βερολίνο, που οργάνωσε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
«Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι αυτή του (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, αυτή είναι η ημερομηνία λήψης αποφάσεων», συνέχισε ο Βρετανός υπουργός, αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου.
«Ο Μισέλ (Μπαρνιέ) είναι ένας διαπραγματευτής… Κάνει διαπραγμάτευση; Ναι, κάνει», συνέχισε ο Ντέιβιντ Ντέιβις. Αλλά «δεν νομίζω ότι πιεζόμαστε να δώσουμε μια δημόσια απάντηση την επόμενη εβδομάδα. Όχι, ασφαλώς όχι», επέμεινε.
Τα χρήματα που θα κληθεί να καταβάλει το Λονδίνο για το Brexit είναι ένα από τα βασικά εμπόδια στις συνομιλίες της Βρετανίας με την Ε.Ε., ήδη από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τον Ιούνιο.
Η Ε.Ε. κάνει λόγο για ένα ποσό 50 ως 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ από την πλευρά του το Λονδίνο αντιτείνει ότι το ποσό δεν μπορεί να υπερβεί τα 20 δισεκατομμύρια.
Το ζήτημα αυτό είναι ένα από τα τρία κεφάλαια στα οποία η Ε.Ε. δίνει την προτεραιότητα στη διαπραγμάτευση για το διαζύγιο, μαζί με την τύχη των εκπατρισμένων και τις συνέπειες που θα έχει η αποχώρηση για την Ιρλανδία.
Μόνον αφού διαπιστωθεί ότι έχει επιτευχθεί «επαρκής πρόοδος» στα κεφάλαια αυτά οι 27 θα δεχθούν να αρχίσει η διαπραγμάτευση για τη μελλοντική διμερή εμπορική σχέση.
Το «διαζύγιο» με την ΕΕ είναι προγραμματισμένο να γίνει στα τέλη του Μαρτίου του 2019.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.