Μάζης: Στη Μαριούπολη δρα το ουκρανικό ακροδεξιό Τάγμα Αζόφ

Μπορεί όλη η προσοχή του πλανήτη να είναι συγκεντρωμένη στο τι κάνουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία αλλά την ίδια ώρα το ίδιο σοβαρές είναι οι καταγγελίες για δράση ουκρανικών ακροδεξιών στρατιωτικών τμημάτων στη Μαριούπολη και αλλού οι οποίοι αφενός έχουν στόχο να δημιουργήσουν ανθρώπινες ασπίδες μην επιτρέποντας σε αμάχους να φύγουν και από την άλλη να μην επιτρέψουν σε Ουκρανούς στρατιώτες ή αξιωματικούς να αφήσουν τα όπλα.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε για το θέμα με τον καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής θεωρίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννη Μάζη, ο οποίος αναφέρθηκε στη δράση αυτών των ακροδεξιών ομάδων τόσο στις ένοπλες δυνάμεις όσο και στα σώματα ασφαλείας της Ουκρανίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτή τη στιγμή υπάρχουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ενσωματωμένες οι εξής ομάδες: Ουκρανοί πατριώτες, Σβόμποντα, Δεξιός Τομέας, Τάγμα Αζόφ».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μάζη οι ομάδες αυτές «φέρουν ναζιστικά σήματα ως εμβλήματα και είναι ναζιστικής ιδεολογίας» υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για τις ένοπλες δυνάμεις οι οποίες «συμμετείχαν στο πραξικόπημα του 2014 για την ανατροπή της τότε κυβέρνησης της Ουκρανίας». Στο ερώτημα, δε, πού δραστηριοποιούνται αυτές οι ακροδεξιές δυνάμεις ο κ. Μάζης απάντησε ότι «δρουν και στη Μαριούπολη, και στην Οδησσό και στο Κίεβο».

Για το «Τάγμα του Αζόφ» είχε μιλήσει στο Newsbomb.gr πριν από λίγες ημέρες και το μέλος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων του Λουγκάνσκ, Αντρέι Κοτσέτοφ, περιγράφοντας τους ως «το πιο βάρβαρο τάγμα ναζιστών το οποίο η Ουκρανία έχει επανδρώσει με εγκληματίες οι οποίοι αποφυλακίστηκαν από τις φυλακές για τον λόγο αυτό. Η βάση τους είναι κυρίως η Μαριούπολη και αυτό που κάνουν τώρα είναι να τρομοκρατούν τον πληθυσμό της πόλης».

Τους φόβους για την δράση των ακροδεξιών του Τάγματος του Αζόφ μετέφερε στον ΣΚΑΪ πριν από λίγες ημέρες και κάτοικος της Μαριούπουλης ο οποίος είπε ότι αυτό που κάνουν τα μέλη του είναι να εμποδίζουν ανθρώπους να φύγουν από την πόλη. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως όταν ρωτήθηκε αν σχεδιάζει να φύγει από την Μαριούπολη απάντησε «πώς μπορώ να φύγω; Όταν προσπαθείς να φύγει ρισκάρεις να πέσεις επάνω σε μια περιπολία των ουκρανών φασιστών του τάγματος Αζόφ. Θα με σκοτώσουν».

Την ίδια ώρα τον γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο στα οποία φέρεται να απεικονίζονται μέλη του Τάγματος του Αζόφ να βάζουν χοιρινό λίπος στις σφαίρες τους με στόχο μαχητές που είναι Μουσουλμάνοι.

Το πρωί της Τρίτης, μάλιστα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ κατήγγειλε ότι Ουκρανοί εθνικιστές άνοιξαν πυρ κατά αμάχων που κρατούσαν λευκή σημαία και επιχείρησαν να φύγουν από την περιοχή Βολνοβάκα.

Ο πρώτος διοικητής του τάγματος Αζόφ ήταν ο ακροδεξιός Αντρίι Μπιλέτσκι, ο οποίος ηγήθηκε της νεοναζιστικής οργάνωσης Patriot of Ukraine και της Εθνικόσοσιαλιστικής Συνέλευσης.

Το σύμβολο της μονάδας που φέρουν στα μανίκια τους οι μαχητές του τάγματος είναι Ρούνος που αποκαλείται «Παγίδα του Λύκου» και είναι το έμβλημα που έφεραν οι μεραρχίες των τεθωρακισμένων των SS στη ναζιστική Γερμανία.

To έμβλημα του Τάγματος Αζόφ

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.