Μεγάλες οι προσδοκίες του απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για τις επαφές Αναστασιάδη – Ακιντζί

Μεγάλες προσδοκίες για τον κύκλο των επτά συναντήσεων του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου δήλωσε ότι έχει ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Αϊντα.

Όπως ανέφερε μετά από συνάντηση που είχε τον κ. Αναστασιάδη, για πρώτη φορά από τότε που ο ίδιος έφτασε στο νησί ως Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ πριν από τρία χρόνια, «είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε όλα τα θέματα χωρίς ταμπού».

«Τρέφω μεγάλες προσδοκίες για τον νέο γύρο των εντατικών διαβουλεύσεων που ξεκίνησε χθες… Οι δύο ηγέτες επιδεικνύουν δέσμευση για να επιτύχει ο διάλογος και να υπάρξει λύση» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι σε αυτό τον κύκλο συνομιλιών θα εξεταστούν όλα τα κεφάλαια περιλαμβανομένων και αυτών που δεν βρίσκονταν στο τραπέζι. «Το τι θα γίνει μετά είναι κάτι που θα αποφασίσουμε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας» πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι ο χρόνος είναι ουσιαστικής σημασίας, αλλά ανέφερε πως οι δύο ηγέτες κατανοούν πως δεν πρέπει να βιαστούν να καταλήξουν, αντιλαμβανόμενοι ότι πρέπει να λάβουν αποφάσεις ποιότητας, όπως τις χαρακτήρισε.

Ο κ. Άιντα επισήμανε ότι πολλές Ομάδες Εργασίας είναι υποβοηθητικές σε αυτές τις συναντήσεις για θέματα που αφορούν διάφορες πτυχές, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι οι διαπραγματευτές και οι ομάδες τους είχαν πέραν των εκατό συναντήσεων.

Παράλληλα, εξήρε τη δέσμευση των δύο ηγετών να αναλάβουν προσωπικά όλα τα θέματα που εκκρεμούν, τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα για τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί να γεφυρώσουν τις διαφορές».

Ερωτηθείς αν τα όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία επηρεάζουν τη διαδικασία για το Κυπριακό, ο κ. Αϊντα είπε ότι τα γεγονότα του καλοκαιριού αποτελούν υπενθύμιση ότι το παράθυρο ευκαιρίας «δεν μπορεί να μην παραμείνει ανοικτό για πάντα, αλλά είναι ανοικτό τώρα».

Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχουν σαφείς διαβεβαιώσεις από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένης σαφέστατα και της Τουρκίας, ότι παραμένουν υποστηρικτικά και έτοιμα να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, όπως και η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Ηνωμένα Εθνη.

Εξήγησε επίσης πως αν υπάρξει συμφωνία και τεθεί σε δημοψηφίσματα με θετικό αποτέλεσμα, τότε η εφαρμογή της ενδεχομένως να οδηγήσει σε αλλαγή της φύσης της παρουσίας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.