Μέι: Αποκρουστική η τρομοκρατική επίθεση κατά μουσουλμάνων στο Λονδίνο

Αποκρουστική τρομοκρατική επίθεση εναντίον μουσουλμάνων χαρακτήρισε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι το περιστατικό κατά το οποίο, την Κυριακή το βράδυ, βαν έπεσε επάνω σε πιστούς κοντά σε ισλαμικό τέμενος στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 10 άνθρωποι.

Λίγο μετά τα μεσάνυκτα, το αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε ομάδα ανθρώπων που έφευγαν μετά την προσευχή στο Μουσουλμανικό Κέντρο Πρόνοιας και στο κοντινό Τέμενος Φίνσμπουρι Παρκ στο βόρειο Λονδίνο, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας.

Ο οδηγός, ένας 48χρονος λευκός άνδρας, ανακόπηκε από ντόπιους επί τόπου μέχρι να φτάσει η αστυνομία, η οποία τον συνέλαβε.

«Σήμερα το πρωί, η χώρα μας ξύπνησε με τα νέα άλλης μιας τρομοκρατικής επίθεσης στους δρόμους της πρωτεύουσάς μας, της δεύτερης αυτό τον μήνα και τόσο αποκρουστικής όπως και εκείνες που προηγήθηκαν», δήλωσε η Τ. Μέι στους δημοσιογράφους έξω από το γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ήταν μια επίθεση εναντίον μουσουλμάνων κοντά στον τόπο λατρείας τους», είπε η Βρετανή πρωθυπουργός, η οποία επισκέφθηκε αργότερα το τέμενος.

Η επίθεση είναι η τέταρτη από τον Μάρτιο στη Μεγάλη Βρετανία και η τρίτη με αυτοκίνητο που ο οδηγός του το έριξε σκόπιμα πάνω σε πεζούς.

«Η αυτοσυγκράτησή τους υπό τις περιστάσεις είναι αξιοθαύμαστη», δήλωσε ο Νιλ Μπάσου, εθνικός συντονιστής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας. Ο άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για απόπειρα δολοφονίας και η αστυνομία δήλωσε πως πιστεύει ότι έδρασε μόνος.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ιμάμη μας, τον Μοχάμεντ Μαχμούντ, η γενναιότητα και το κουράγιο του οποίου βοήθησαν ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση μετά το επεισόδιο και απέτρεψε περαιτέρω τραυματισμούς και το ενδεχόμενο απώλειας ζωής», δήλωσε ο Τουφίκ Κασίμι, επικεφαλής του Μουσουλμανικού Κέντρου Πρόνοιας.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οκτώ διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, οι δύο σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Ο άνδρας στον οποίο δίνονταν πρώτες βοήθειες επί τόπου στο σημείο πριν από την επίθεση πέθανε, ωστόσο δεν είναι σαφές αν ο θάνατός του έχει άμεση σχέση με το συμβάν.

«Η σημερινή επίθεση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή στη ζωή αυτής της πόλης, έπειτα από την επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου πριν από δύο εβδομάδες – και βέβαια την αδιανόητη τραγωδία στον Πύργο Γκρένφελ την περασμένη εβδομάδα», είπε ακόμη η κ. Μέι.

Υποσχέθηκε εξάλλου ότι θα αναληφθεί δράση για να καταπολεμηθεί κάθε είδους μίσος, λέγοντας ότι υπήρξε υπερβολική ανοχή στον εξτρεμισμό στη Μ. Βρετανία επί πολλά χρόνια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.