Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Η Ε.Ε. σταματά τις αεροπορικές αφίξεις από τη νότια Αφρική

Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που έβαλε “μπλόκο” στις αεροπορικές αφίξεις από τη νότια Αφρική εξαιτίας της μετάλλαξης της Μποτσουάνα, που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία και “αναγκάζει” τον ΠΟΥ να συνεδριάσει εκτάκτως. Το πρωί της Παρασκευής (26.11.2021), επιβεβαιώνοντας τον… συναγερμό, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε γνωστή την πρόθεση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να “κλείσει” τα σύνορά της για ταξιδιώτες από την περιοχή.

Με την Ευρώπη να “γονατίζει” από το κύμα κορονοϊού που σαρώνει πολλές χώρες της, πιέζει τα συστήματα υγείας και επαναφέρει τα περιοριστικά μέτρα, η Κομισιόν φροντίζει να “κλείσει” πριν φτάσει η μετάλλαξη της Μποτσουάνα που κατά Βρετανούς επιστήμονες το πιο σημαντικό στέλεχος του κορονοϊού που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής!

“Η Κομισιόν θα προτείνει, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το επείγον μέτρο του τερματισμού αεροπορικών αφίξεων από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Αφρικής εξαιτίας της ανησυχίας που προκαλεί η μετάλλαξη Β.1.1.529.» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η παραλλαγή της Μποτσουάνα έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

 

Βρετανία: Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα το πιο σημαντικό στέλεχος

Και ενώ η ανησυχία για το νέο στέλεχος του κορονοϊού με τις 32 μεταλλάξεις (!) προκαλεί τη  συνεδρίαση του ΠΟΥ, η Βρετανία, η πρώτη χώρα που πήρε μέτρα, δεν κρύβει την ανησυχία της για το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι τα εμβόλια!

Το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική θεωρείται από τους επιστήμονες στη Βρετανία το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής και ως εκ τούτου χρειάζεται να εξακριβωθεί αν καθιστά ή όχι αναποτελεσματικά τα εμβόλια.

Υπερασπιζόμενος απαγόρευση στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσουατίνι, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι το δίδαγμα από την COVID-19 είναι ότι η έγκαιρη δράση είναι απαραίτητη.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, έχει πρωτεΐνη ακίδα που διαφέρει πάρα πολύ από αυτήν που είχε το αρχικό στέλεχος του νέου κορονοϊού στο οποίο στηρίχθηκαν τα εμβόλια.

«Όπως το περιέγραψαν οι επιστήμονες, (αυτό) είναι το πιο σημαντικό παραλλαγμένο στέλεχος που έχουν συναντήσει μέχρι σήμερα στην έρευνά τους», σημείωσε ο Σαπς στις δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο Sky News.

Αξιωματούχοι συνέστησαν στην βρετανική κυβέρνηση ότι υπάρχει ανάγκη να δράσει άμεσα και προληπτικά στην περίπτωση που οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της νέας παραλλαγής του κορονοϊού επιβεβαιωθούν, μολονότι μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες για να συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται για τα χαρακτηριστικά της.

Η παραλλαγή αυτή του νέου κορονοϊού εντοπίστηκε επίσης στην Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, αλλά σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματά της στη Βρετανία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.