Mεταρρυθμίσεις στην Eυρωζώνη και Brexit στο «μενού» της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής

Για τις προσπάθειες ενίσχυσης της Ευρωζώνης έναντι μελλοντικών κρίσεων θα συζητήσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών προμηνύεται ότι θα αποτελέσει ακόμη ένα καυτό θέμα κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα φέτος τα 19 μέλη της Ευρωζώνης είχαν αρχίσει να σημειώνουν προόδους στις επί καιρό τελματωμένες προσπάθειες να ενισχύσουν τη νομισματική και δημοσιονομική τους πολιτική και να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από μία νέα κρίση. Όμως οι πρόοδοι αυτές περιήλθαν σε αδιέξοδο όταν η Ιταλία εμπόδισε τις αλλαγές που απαιτούνταν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Οι χώρες της Ευρωζώνης εργάζονται επίσης και για τη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού που θα τις βοηθήσει σε μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται σήμερα να συζητήσουν τις προόδους που έχουν επιτευχθεί σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και να προσπαθήσουν να δώσουν νέα ώθηση στις συνομιλίες, όμως δεν αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να κυριαρχήσει και το Brexit, μετά τηη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ήδη δήλωσε ότι η πλειοψηφία που κατάφερε να εξασφαλίσει στο νέο κοινοβούλιο του δίνει «ισχυρή εντολή» για το Brexit. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να στείλουν μήνυμα προς τη Βρετανία ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο, μόλις ολοκληρωθεί το Brexit.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.