Μιανμάρ: Συμφωνία με Μπαγκλαντές για επαναπατρισμό Ροχίνγκια

Η Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές συμφώνησαν να διευθετήσουν σε διάστημα δύο ετών το θέμα της διαδικασίας επαναπατρισμού των περίπου 650.000 Ροχίνγκια που έφυγαν από την Πολιτεία Ραχίν μετά τα τέλη Αυγούστου, προκειμένου να γλιτώσουν από τις διώξεις του βιρμανικού στρατού.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν στο Ναϊπιντάου, την πρωτεύουσα της Μιανμάρ, «για το έγγραφο που θα πρέπει να συμπληρώσουν» οι πρόσφυγες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Μπανγκλαντές. Ωστόσο δεν κατέληξαν σε κάποιο χρονοδιάγραμμα, αν και σημείωσαν ότι «θα θεωρούν μία οικογένεια ως μία μονάδα».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η μουσουλμανική αυτή μειονότητα είναι θύμα «εθνοκάθαρσης».

Υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας η Μιανμάρ δέχθηκε να επαναπατρίσει τους πρόσφυγες Ροχίνγκια, αν μπορέσουν να αποδείξουν ότι ζούσαν στη χώρα.

Το Μπανγκλαντές, που έχει δεχθεί σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός του κόσμου και ασκεί πιέσεις στη βιρμανική κυβέρνηση υπό την Αούνγκ Σαν Σου Κι να ξεκινήσει τη διαδικασία επαναπατρισμού τους.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες με τους οποίους μίλησαν ανταποκριτές του AFP δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα χωριά τους έχουν πυρποληθεί και τα χωράφια τους έχουν απαλλοτριωθεί. Επίσης πιστεύουν ότι δεν θα είναι ασφαλείς στην Πολιτεία Ραχίν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.