Μοζαμβίκη: Μάχη για τη διάσωση περίπου 15.000 ανθρώπων

Μπροστά σε μία ανείπωτη καταστροφή και με τον χρόνο μεγαλύτερο εχθρό, οι διασώστες δίνουν πραγματικά μάχη για να σώσουν όσους περισσότερους ανθρώπους από τους περίπου 15.000 που μένουν ακόμη εγκλωβισμένοι στο χάος που άφησε πίσω του ο κυκλώνας Ιντάι, στη Μοζαμβίκη.

Ήδη περί τους 300 ανθρώπους έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε, ένας αριθμός ωστόσο που είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί πολύ τις επόμενες μέρες.

Ο κυκλώνας Ιντάι, συνοδευόμενος από θυελλώδεις ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, σάρωσε την κεντρική Μοζαμβίκη την Παρασκευή τα ξημερώματα, προτού συνεχίσει την καταστροφική πορεία του στη γειτονική Ζιμπάμπουε.

Έκτοτε, πολλά από τα θύματα του κυκλώνα παραμένουν παγιδευμένα σε στέγες και δέντρα. Την ίδια ώρα, οργανώσεις αρωγής στην πόλη Μπέιρα προειδοποιούν ότι πόσιμο νερό θα υπάρχει ακόμη για τις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες, γεγονός που αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ασθενειών.

«Το πρώτο πράγμα που βλέπεις είναι καταστροφή και πολύ νερό», εξηγεί στο Reuters ο Γκετ Βέρντονκ, συντονιστής στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, μαζί με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Ο κόσμος χρησιμοποιεί νερό χωρίς χλωρίωση, νερό το οποίο είναι απίθανο να είναι καθαρό. Η πνευμονία και άλλες αρρώστιες θα αποτελέσουν πρόβλημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, 1,5 εκατομμύριο πολίτες έχουν πληγεί ή έχουν επηρεαστεί σε κάποιον βαθμό από το φαινόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, ο ακριβής αριιθμός των νεκρών και η έκταση της ζημιάς δεν θα μπορεί να επιβεβαιωθεί άμεσα, καθώς πολλές περιοχές παραμένουν αποκλεισμένες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.