Mπόρις Τζόνσον: Αυτή θα είναι η στρατηγική μου απέναντι στις Βρυξέλλες

Μία «πραγματιστική λύση» για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει ο Μπόρις Τζόνσον, που θεωρείται το μεγάλο φαβορί να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην αρχηγία των Τόρις και την πρωθυπουργία. Προειδοποίησε ωστόσο πως η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη και για μία έξοδο χωρίς συμφωνία, για το λεγόμενο no deal Βrexit, που τρομάζει τις αγορές.

Περιγράφοντας την διαπραγματευτική στρατηγική του σε συνέδριο στην Ελβετία ο Τζόνσον σημείωσε πως θα προετοιμάζεται για no deal, αλλά θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να επαναδιαπραγματευθεί το «τοξικό» ιρλανδικό backstop και να ξεκαθαρίσει στους 27 ότι η χώρα θα φύγει και με άτακτο Brexit, εάν η Ε.Ε. πει «όχι».

«Ο τρόπος να εξασφαλίσουμε μία καλή συμφωνία είναι να προετοιμαζόμαστε για μία κατάσταση χωρίς συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά. «Για να πετύχεις αυτό που θέλεις πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να αποχωρήσεις από τις διαπραγματεύσεις» συμπλήρωσε.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου το αργότερο με ή χωρίς συμφωνία.

Μπορεί ο Τζόνσον, ως το πρόσωπο της εκστρατείας υπέρ του Brexit το 2016, να προβάλλει ως το μεγάλο φαβορί, αλλά δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι αυτός ο διάδοχος της Τερέζα Μέι, καθώς οι μάχες για την ηγεσία των Τόρις είναι αρκετά απρόβλεπτες. Η εμπειρία του παρελθόντος δε δείχνει ότι αυτοί που έχουν από νωρίς το προβάδισμα τείνουν τελικά να χάνουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.