Μυστήριο στη Βενετία: Γιατί έγινε πράσινο το νερό στο Μεγάλο Κανάλι – Έρευνες από τις αρχές

Οι κάτοικοι της Βενετίας ξύπνησαν το πρωί της Κυριακής (28/5) με ένα ασυνήθιστο θέαμα, καθώς ένα κομμάτι νερού στην κεντρική πλωτή οδό της πόλης φαινόταν να έχει γίνει… φθορίζον πράσινο. Οι τοπικές αρχές συνέλεξαν δείγματα νερού και ξεκίνησαν επείγουσα έρευνα.

Οι εικασίες είναι πολλές για το τι μπορεί να έκανε το νερό γύρω από τη διάσημη γέφυρα του Ριάλτο, την παλαιότερη από τις τέσσερις γέφυρες στο Μεγάλο Κανάλι στη Βενετία, να αλλάξει χρώμα. Οι θεωρίες κυμαίνονται από την απελευθέρωση βαφής έως μια διαμαρτυρία περιβαλλοντικών ακτιβιστών.

«Σήμερα το πρωί εμφανίστηκε στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας μια κηλίδα φωσφορίζοντος πράσινου υγρού, που αναφέρθηκε από ορισμένους κατοίκους κοντά στη γέφυρα Ριάλτο. Ο νομάρχης συγκάλεσε επείγουσα συνάντηση με την αστυνομία για να διερευνήσει την προέλευση του υγρού», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της περιφέρειας του Βένετο Luca Zaia.

Ο εκπρόσωπος του νομάρχη δήλωσε στο CNN ότι πήραν αμέσως δείγματα νερού, εξέτασαν τα στιγμιότυπα από κάμερες κλειστού κυκλώματος και ρώτησαν τους γονδολιέρηδες και τους οδηγούς σκαφών αν είδαν κάτι ύποπτο, προτού συγκαλέσουν έκτακτη σύσκεψη για να διερευνήσουν την αιτία του φαινομένου, σημειώνοντας ότι καμία περιβαλλοντική ομάδα δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Η καταπράσινη κηλίδα έγινε για πρώτη φορά αντιληπτή γύρω στις 9:30 το πρωί της Κυριακής και μεγάλωσε αργά, σύμφωνα με πολλαπλές εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες έδειχναν γόνδολες, θαλάσσια ταξί και βάρκες θαλάσσιων λεωφορείων να…περνούν μέσα από την πράσινη ουσία.

Ο δημοτικός σύμβουλος Aντρέα Παγκοράρο κατηγόρησε αμέσως τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, οι οποίοι επιτίθενται τους τελευταίους μήνες σε ιταλικούς χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ομάδα Ultima Generazione, η οποία έριξε κάρβουνο στη Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη το περασμένο Σαββατοκύριακο, αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη στο CNN. «Δεν ήμασταν εμείς» τόνισαν οι υπεύθυνοι.

Πολλοί πιστεύουν οτι το πράσινο νερό μπορεί να είναι ένα κόλπο που συνέπεσε με τη ρεγκάτα της Βολγκαλόνγκα που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο. Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είπαν ότι οι εικόνες από τη Βενετία θύμιζαν το κόλπο του 1968 του Αργεντινού καλλιτέχνη Nicolás García Uriburu, ο οποίος έβαψε πράσινα τα νερά του Μεγάλου Καναλιού για να ευαισθητοποιήσει σε οικολογικά ζητήματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.