NATO: Άυξηση δαπανών από τους Ευρωπαίους το 2016

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ο Καναδάς αύξησαν το 2016 τις αμυντικές δαπάνες τους κατά 3,8%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 10 δισ. δολάρια περισσότερα απ’ ό,τι το 2015, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς η συμμαχία προσπαθεί να βάλει τέλος σε χρόνια περικοπών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει με δριμύτητα τις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, λέγοντας αυτόν τον μήνα ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ οφείλουν να καταβάλλουν πλήρως τις οικονομικές συνεισφορές τους, αν και η αύξηση αποτελεί μια ευρύτερη απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και στις ανησυχίες για τους μαχητικούς ισλαμιστές.

«Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αλλά έχουμε μακρύ δρόμο ακόμα, δεν είναι αρκετό», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι ο κ. Τραμπ έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για περισσότερες αμυντικές δαπάνες στις δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν μεταξύ τους.

Ο γ.γ. του NATO δήλωσε ;oti η Λετονία, η Λιθουανία και η Ρουμανία κινούνται προς τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανάται για την άμυνα τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ. Η Γερμανία αυξάνει επίσης τη δαπάνη.

Ωστόσο το 2015 μόνοn η M. Βρετανία, η Πολωνία, η Ελλάδα και η Εσθονία τήρησαν τον στόχο του 2% που θέτει το ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες.

«Η εικόνα εξακολουθεί να είναι μικτή, μερικοί σύμμαχοι εξακολουθούν πραγματικά να αγωνίζονται», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ όταν ερωτήθηκε για τους δημοσιονομικούς περιορισμούς στην Ιταλία, η οποία προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.