Νεαρός επιχειρηματίας στα 15: Πώς από το δωμάτιό του έβγαλε εισόδημα €117.000

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Στο παιδικό του δωμάτιο στο Έσσεξ, ένας 15χρονος είχε μια ιδέα τόσο απλή όσο και αποτελεσματική: πετσέτες που χαρίζουν άμεση αίσθηση δροσιάς. Από αυτό το λιτό σκηνικό ξεκίνησε ο Χάρισον Νοτ και, μέσα σε μόλις έναν χρόνο, κατάφερε να στήσει μια επιχείρηση χωρίς γραφεία και προσωπικό, με ετήσιο κύκλο εργασιών που υπολογίζεται κοντά στις 100.000 λίρες, δηλαδή περίπου 117.000 ευρώ. Την ιστορία του ανέδειξε το Essex Live, όμως το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στους αριθμούς.

Ο Νοτ κατοικεί στο Μάλντον, στην ανατολική Αγγλία, και βρίσκεται πίσω από την CoolTowel, μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2023 και έχει ήδη αποστείλει περισσότερες από 15.000 παραγγελίες. Το προϊόν του δεν βασίζεται σε σύνθετη τεχνολογία: πρόκειται για μια πετσέτα από πολυεστέρα τριπλής στρώσης, η οποία, αφού βραχεί, στραγγιστεί και τιναχτεί, προσφέρει άμεση δροσιά. Απευθύνεται σε αθλητές, σε όσους προπονούνται σε γυμναστήρια, αλλά και σε ανθρώπους που περνούν τα καλοκαίρια τους χωρίς κλιματισμό. «Με βάση τους υπολογισμούς μου, το καλοκαίρι θα ξεπεράσουμε τις 100.000 λίρες σε τζίρο. Το έχω ήδη προβλέψει», λέει με αυτοπεποίθηση που θα ζήλευαν πολλοί έμπειροι επιχειρηματίες. Δεν ήταν, ωστόσο, το πρώτο του επιχειρηματικό εγχείρημα: από την ηλικία των οκτώ ετών ασχολούταν με μεταπωλήσεις στο eBay, αποκτώντας καλές εμπειρίες αλλά και αποτυχίες. «Αυτές οι αποτυχίες μού έδωσαν τα εργαλεία για να ξεκινήσω κάτι καινούργιο», σημειώνει σήμερα.

Το επιχειρηματικό μικρόβιο, όπως φαίνεται, υπάρχει στην οικογένεια. «Μεγάλωσα βλέποντας τον πατέρα μου να τρέχει τη δική του δουλειά. Πάντα ήθελα να αποκτήσω τη δική μου, για οικονομική ανεξαρτησία και για να δουλεύω με τους δικούς μου όρους», εξηγεί. Παράλληλα, συνεχίζει κανονικά τις σπουδές του στο βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα, παρακολουθώντας τα GCSE, αντίστοιχα με την Α’ Λυκείου στην Ελλάδα.

Η ανάπτυξη της CoolTowel υπήρξε εκρηκτική, κυρίως χάρη στο TikTok και την πλατφόρμα Shopify. «Έφτασα να κάνω 50 πωλήσεις την ημέρα και από εκεί και πέρα η πορεία ήταν μόνο ανοδική», λέει. Η έκρηξη σημειώθηκε το καλοκαίρι, όταν οι πωλήσεις άγγιξαν τις 15.000 λίρες μέσα σε μία ημέρα, εξαντλώντας τα αποθέματα για εβδομάδες. Στις περιόδους αυξημένης ζήτησης χρησιμοποιούσε αποθηκευτικό χώρο του πατέρα του, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο η επιχείρηση λειτουργεί εξ ολοκλήρου από το υπνοδωμάτιό του.

Το πλεονέκτημα, όπως εξηγεί, δεν είναι μόνο το προϊόν αλλά και η αφήγηση γύρω από αυτό. «Τραβάω βίντεο την ώρα που ετοιμάζω τις παραγγελίες και τα ανεβάζω στο TikTok. Ο κόσμος εκτιμά να βλέπει τον ίδιο τον ιδιοκτήτη να ασχολείται προσωπικά», λέει. Ο Νοτ δεν περιορίζεται στην εμπορική επιτυχία. Έχει προσφέρει πετσέτες σε άτομα με παθήσεις που δυσκολεύουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, έχει στηρίξει αθλητικές δράσεις στο σχολείο του και μιλά σε μαθητές. «Θέλω να βοηθήσω κι άλλους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, είτε για να στήσουν μια επιχείρηση είτε για να μάθουν μια δεξιότητα», τονίζει.

Στο επόμενο στάδιο, ο στόχος είναι οι επενδυτές και τα φυσικά σημεία πώλησης. «Θέλω να δω μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Ίσως εμφανιστώ στο Dragon’s Den και δω τα προϊόντα μου σε καταστήματα», λέει χωρίς δισταγμό.

 

Καθοριστική υπήρξε και η στήριξη του πατέρα του. Το 2024, όταν χρειάστηκε ρευστότητα, ο Μάθιου Νοτ τον βοήθησε οικονομικά. «Μου θυμίζει τον εαυτό μου όταν ήμουν νέος», λέει, επισημαίνοντας κάτι πιο ουσιαστικό από τα νούμερα: «Όταν κάτι δεν πετυχαίνει, δεν μένει στο “προσπάθησα”. Το αναλύει για να καταλάβει τι πήγε λάθος».

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και το σχολικό περιβάλλον. Η καθηγήτρια επιχειρηματικότητας τον ενθάρρυνε να κατοχυρώσει το brand και να ιδρύσει την εταιρεία ως ΕΠΕ πριν ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά. Βήματα αυτονόητα για έναν επαγγελματία, αλλά σπάνια για έναν δεκαπεντάχρονο.

Παρά την επιτυχία, ο ίδιος κρατά χαμηλούς τόνους. Υπενθυμίζει ότι ο τζίρος δεν ταυτίζεται με το κέρδος. Αν και η επιχείρηση φέρνει περίπου 1.000 λίρες ημερησίως, τα καθαρά κέρδη περιορίζονται από διαφημιστικά έξοδα, προμήθειες και λειτουργικά κόστη που συχνά υποτιμώνται. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει αισιόδοξος: «Τώρα έχω στρατηγική και ξεκάθαρο όραμα».

Από ένα δωμάτιο, με ένα κινητό και μια βρεγμένη πετσέτα. Κάποιες φορές, το επιχειρείν δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω.

 

Πηγή: https://www.newmoney.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.