Nέες κυρώσεις κατά της Πιονγάνγκ εξετάζει σήμερα το Σ.Α. του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει σήμερα επί της πρότασης των ΗΠΑ και της Κίνας, προκειμένου να ενταχθούν σε νέα λίστα περιορισμών φυσικά πρόσωπα και εταιρείας της Βόρειας Κορέας, μετά τις διαδοχικές πυραυλικές δοκιμές που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ.
Το προσχέδιο της απόφασης, που έχει στη διάθεσή του το Reuters, προβλέπει την εφαρμογή απαγορεύσεων κατά τεσσάρων εταιρειών και οργανισμών. Μεταξύ αυτών είναι η τράπεζα Koryo Bank και η Στρατηγική Διοίκηση Πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται περιορισμοί σε βάρος 14 προσώπων, μεταξύ των οποίων ο Τσο Ιλ Γιου, ο οποίος πιστεύεται ότι εποπτεύει τις επιχειρήσεις κατασκοπείας της Βόρειας Κορέας στο εξωτερικό.
Ακόμη, προβλέπεται το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων αλλά και η εφαρμογή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, προκειμένου να πληγούν άμεσα οι δραστηριότητες εταιρικών και τραπεζικών οντοτήτων που χρησιμοποιεί η Βόρεια Κορέα για να διαφεύγει του πλαισίου των κυρώσεων που εφαρμόζονται σήμερα.
Πρόκειται για το πρώτο σχέδιο απόφασης για την επιβολή μέτρων κατά της Βόρειας Κορέας, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να εγκριθούν κεκλεισμένων των θυρών από την επιτροπή κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο η διεξαγωγή ψηφοφορίας θα διευρύνει τον διεθνή χαρακτήρα της απόφασης δίνοντας έμφαση στη δύσκολη κατάσταση που έχει προκύψει εξαιτίας των διαδοχικών παραβιάσεων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας από την Πιονγκγιάνγκ.
Δεν έχει διευκρινιστεί εάν η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με το δικαίωμα άσκησης βέτο, θα υποστηρίξει τις κυρώσεις, καθώς χθες η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε δύο ρωσικές εταιρείες για την υποστήριξη που παρέχουν στην υλοποίηση των προγραμμάτων όπλων της Βόρειας Κορέας.
Ο Ρώσος υφυπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η παραπάνω απόφαση των ΗΠΑ προκάλεσε ανησυχία και σύγχυση στο Κρεμλίνο, με τη Ρωσία να προετοιμάζει την εφαρμογή αντιποίνων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.