Νέο ρεκόρ αίματος στο Αφγανιστάν, 1.662 οι νεκροί άμαχοι από τον Ιανουάριο

Οι νεκροί άμαχοι από τις επιθέσεις και τις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν της «κρίσης σε αργή κίνηση» έχουν φτάσει στο πρώτο μισό του χρόνου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών: Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, από τον Ιανουάριο έχουν χάσει τη ζωή τους 1.662 άμαχοι, τραγικό ρεκόρ από το 2009 (οπότε και τηρούνται στοιχεία). Οι τραυματίες έφτασαν τους 3.581.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, στο Αφγανιστάν έχουν σκοτωθεί πάνω από 26.500 άμαχοι ενώ οι τραυματίες έφταναν σχεδόν τους 49.000.

Μεγάλο μέρος των θυμάτων φέτος (40%) σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σε εκρήξεις –τρομοκρατικές επιθέσεις, νάρκες ή αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς—εκ των οποίων σχεδόν ένα στα πέντε καταγράφηκε στην Καμπούλ.

Τους έξι πρώτους μήνες του 2017 οι τρομοκρατικές επιθέσεις και οι σύνθετες επιθέσεις (που περιλαμβάνουν τη χρήση ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου που ανοίγει τον δρόμο σε ενόπλους) προκάλεσαν τον θάνατο 259 αμάχων και τον τραυματισμό 892, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με το 2016.

Φέτος, το μακράν αιματηρότερο περιστατικό ήταν η επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό το οποίο εισέβαλε στη διπλωματική συνοικία της Καμπούλ στις 31 Μαΐου, προκαλώντας τον θάνατο 92 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι αφγανικές Αρχές είχαν δώσει ακόμη υψηλότερο απολογισμό, με τον αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκάνι να μιλά για 150 νεκρούς και 500 τραυματίες.

Οι γυναίκες (με 174 θανάτους, αύξηση 23%) και τα παιδιά (436 νεκρά, αύξηση 9%) επλήγησαν περισσότερο από τις νάρκες και τις αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο θέσεις των ανταρτών, των Ταλιμπάν ή του Ισλαμικού Κράτους.

Τα θύματα μεταξύ των αμάχων αυξήθηκαν σε 15 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν, ένα στοιχείο που δείχνει ότι οι συγκρούσεις επεκτείνονται, με την αναζωπύρωση των επιθέσεων που εξαπολύουν οι αντάρτες, ακόμη και τους χειμωνιάτικους μήνες από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο.

Οι πλέον πληγείσες επαρχίες είναι εκτός από την Καμπούλ, η Χελμάντ, η Κανταχάρ, η Ουρουζγκάν, η Νανγκαρχάρ στα ανατολικά, η Χεράτ και η Φαϊράμπ στα δυτικά, η Λαγκμάν στα κεντρικά και η Κουντούζ και η Φάραχ στα βόρεια.

Ο ΟΗΕ αποδίδει για μια ακόμη φορά την ευθύνη για την πλειονότητα των νεκρών και των τραυματιών στις αντικυβερνητικές δυνάμεις, εκτιμώντας ότι τα θύματά τους έχουν αυξηθεί κατά 12%.

Σύμφωνα με απολογισμό της Αποστολής Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, από τον Ιανουάριο του 2009 στη χώρα έχουν σκοτωθεί 26.500 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί 49.000.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.