Νίκη Ερντογάν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα – Ο πάγιος «έρωτας» με το σουλτάνο

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να κερδίζει το πιο δύσκολο στοίχημα της καριέρας του, λαμβάνοντας από τους ψηφοφόρους νέα εντολή για να παραμείνει στο τιμόνι της χώρας για τρίτη δεκαετία. Οι αντιδράσεις στη Δύση και η επόμενη ημέρα στην Άγκυρα.

Μετά από 20 χρόνια στο τιμόνι της Τουρκίας, όλα δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεκτείνει την απόλυτη κυριαρχία του σε μία τρίτη δεκαετία, με τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να χάνει -σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα- τη «μάχη» του δεύτερου γύρο της κρίσιμης αναμέτρησης.

Ο 69χρονος Ερντογάν αψήφησε τις δημοσκοπήσεις και προηγήθηκε με διαφορά σχεδόν πέντε μονάδων έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου, εικόνα που επαναλήφθηκε στις σημερινές κάλπες (28/5).

Η συμμετοχή μειώθηκε στον δεύτερο γύρο σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το ποσοστό μειώθηκε στο 84,2%, από 87% που ήταν στον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, με καταμετρημένο το 80%, o Ερντογάν εξασφαλίζει το 53,8%, έναντι 46,2% του Κιλιτσντάρογλου.

Παρά την έντονη επιθυμία για αλλαγή από ένα μέρος του εκλογικού σώματος, που κουράστηκε από την οικονομική κρίση, τους περιορισμούς στις ελευθερίες και τις υπερεξουσίες μιας προεδρίας που έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή στην εξορία, ο Ερντογάν επικράτησε.

Με το πρόσωπο του να δείχνει κουρασμένο και με αργό βήμα ο Τούρκος πρόεδρος ψήφισε το μεσημέρι στην συνοικία Ουσκουντάρ στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στο πλήθος που τον περίμενε εκεί, οι σωματοφύλακές του μοίρασαν παιχνίδια και ο πρόεδρος έδωσε για μία ακόμη φορά χαρτονομίσματα στα παιδιά. «Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία σχεδόν τα έχει φτάσει. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να έρθουν να ψηφίσουν», δήλωσε.

Σχεδόν ταυτόχρονα, χαμογελαστός παρά τις δυσμενείς προβλέψεις, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε νωίτερα στην Άγκυρα, ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες του να ψηφίσουν «για να έρθει η πραγματική δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτή τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση».

Διαφορετική εικόνα από τα αντιπολιτευόμενα μέσα
Οι αρχικές καταμετρήσεις ψήφων από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu όσο και από το ANKA που στηρίζεται στην αντιπολίτευση, εμφάνιζαν διαφορετική εικόνα, όπως ακριβώς και στον πρώτο γύρο. Το Anadolu είπε ότι ο Ερντογάν έχει επί του παρόντος το 55% των ψήφων, σε σύγκριση με τον Κιλιτσντάρογλου που συγκέντρωσε 44% με το 61% καταμετρημένο.

Το ANKA από την άλλη πλευρά εδειξε 50,99 προς τον Κιλιτσντάρογλου έναντι 49,01% προς τον Ερντογάν με το 59% καταμετρημένο. Κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου, τόσο το ANKA όσο και το Anadolu έδιναν διαφορετικά ποσοστά μέχρι αργά το βράδυ, οδηγώντας σε αντικρουόμενες αφηγήσεις σχετικά με το αν κέρδισε ο Ερντογάν ή η αντιπολίτευση. Ο Kιλιτσντάρογλου και αρκετοί κορυφαίοι αξιωματούχοι επέκριναν επίσης το Anadolu, αλλά δεν παρείχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους για προβάδισμα.

Ο εκπρόσωπος από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Φαίκ Οζτράκ επανέλαβε τους ίδιους ισχυρισμούς για το Anadolu. «Έχουμε δει στο παρελθόν πώς τα αποτελέσματα χειραγωγήθηκαν από το κρατικό πρακτορείο Anadolu, γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήνετε τις κάλπες», είπε στους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής της εκλογικής αρχής της Τουρκίας, Αχμέτ Γενέρ, μόλις ανακοίνωσε ότι μόνο το 25% των ψήφων έχει εισαχθεί στο σύστημά τους για την επίσημη καταμέτρηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.