O Πάπας έπλυνε τα πόδια κρατουμένων, κορυφώνεται το καθολικό Πάσχα

Στη φυλακή της Ρεμπίμπια, στην ιταλική πρωτεύουσα, βρέθηκε ο Πάπας για την τελετή του Ιερού Νιπτήρος, διαλέγοντας να πλύνει τα πόδια δώδεκα κρατουμένων -έξι γυναικών μεταξύ τους- για το μήνυμα ταπεινότητας της Μεγάλης Πέμπτης. Κορυφώνονται οι εορτασμοί του καθολικού Πάσχα ανά τον κόσμο με τις τελετές για τη Μεγάλη Παρασκευή.«Προσευχηθείτε ώστε να καθαριστεί και η δική μου ρυπαρότητα» είπε ο Φραγκίσκος στην τελετή στη φυλακή.

Οι προκάτοχοί του τιμούσαν την παράδοση του Ιερού Νιπτήρος είτε στον Άγιο Πέτρο είτε στον Άγιο Ιωάννη στο Λατεράνο (επισήμως, ο καθεδρικός της ίδιας της Ρώμης), όμως ο Φραγκίσκος επιλέγει συμβολικά χώρους «κοινωνικά απόκληρων».

Μία από τις έξι γυναίκες που συμμετείχε στην τελετή, αφρικανικής καταγωγής με το μωρό της στην αγκαλιά, δάκρυσε την ώρα που ο Πάπας σκούπισε και φίλησε τα πόδια της.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, ο Πάπας προΐσταται της τελετής για τα Πάθη στο Βατικανό. Το απόγευμα, θα γίνει η Πομπή του Σταυρού με κατάληξη το Κολοσσαίο (χώρο μαρτυρίου).

Από το πρωί σε όλα τα μέρη της υφηλίου, πιστοί συμμετέχουν στις παραδοσιακές πομπές, λιτανείες και τελετές αναπάραστασης των Παθών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.