Ο καύσωνας «ψήνει» τώρα Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία

(AP Photo/Vadim Ghirda)
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Στη δίνη του ακραίου καύσωνα εγκλωβίζονται τώρα και τμήματα της κεντρικής, ανατολικής και νότιας Ευρώπης, καθώς ο θερμικός θόλος που προκάλεσε τις υψλές θερμοκρασίες – ρεκόρ των προηγούμενων ημερών στη δυτική, μετατοπίστηκε.

Ο ιστορικός καύσωνας συνοδεύεται από αλλεπάλληλους «κόκκινους» συναγερμούς, προβλήματα στις μεταφορές, αυξημένη πίεση στο ενεργειακό δίκτυο, «ασφυξία» στα νοσοκομεία, πυρκαγιές και θανάτους.

Πάνω από 40 βαθμούς και στη Βουδαπέστη

Σύμφωνα με τον Guardian, στη Βουδαπέστη ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με προγνωστικά μοντέλα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού, καθώς η πιο έντονη φάση του καύσωνα επηρεάζει πλέον την ανατολική Ευρώπη.

Τη Δευτέρα, στο Βελιγράδι το «θερμόμετρο» έγραψε 38 βαθμούς Κελσίου, στο Βουκουρέστι τους 37, ενώ στη Σλοβακία καταγράφηκε νέο εθνικό ρεκόρ θερμοκρασίας. Ο υδράργυρος έφτασε τους 40,5 βαθμούς σε πόλη κοντά στα νότια σύνορα της χώρας, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 40,3 βαθμών που είχε σημειωθεί το 2007.

 

 

Extreme Weather Heat

Έκκληση για αποφυγή μετακινήσεων

Κόκκινες προειδοποιήσεις για ακραία ζέστη έχουν εκδοθεί σε Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία, Σλοβακία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με τις αρχές να καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τις θερμότερες ώρες της ημέρας και να παραμένουν σε δροσερούς εσωτερικούς χώρους.

 

Στην Ουγγαρία, οι αρχές έχουν θέσει σε λειτουργία περισσότερα από 2.000 κλιματιζόμενα κέντρα δροσιάς για πολίτες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ζέστη στα σπίτια τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έδωσε προσωρινή εξαίρεση στον πυρηνικό σταθμό του Paks από τους κανόνες για τη θερμοκρασία του νερού ψύξης, προκειμένου να αποφευχθεί νέα μεγάλη μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης λόγω καύσωνα.

«Λύγισαν» γραμμές του τραμ στο Βερολίνο

Στη Γερμανία, οι θερμοκρασίες έσπασαν ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με την πόλη Coschen στο Βρανδεμβούργο να καταγράφει προκαταρκτικά 41,7 βαθμούς Κελσίου.

Η ακραία ζέστη προκάλεσε προβλήματα στις μεταφορές, καθώς σε αρκετές πόλεις «λύγισαν» γραμμές τραμ. Στο Βερολίνο, η αστυνομία χρησιμοποίησε υδροφόρες για να δροσίσει συγκεντρωμένα πλήθη σε δημόσιους χώρους.

Πυρκαγιές στην Κροατία

Στην Κροατία, κόκκινος συναγερμός εκδόθηκε για περιοχές όπως το Ζάγκρεμπ, το Σπλιτ και το Ντουμπρόβνικ, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν και τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Στο νησί Βις, στην Αδριατική, δεκάδες πυροσβέστες με τη συνδρομή τεσσάρων αεροσκαφών επιχειρούσαν σε πυρκαγιά που έκαιγε πευκοδάσος, περίπου 55 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σπλιτ.

Επιπλέον 1.000 θάνατοι στη Γαλλία

Στη δυτική Ευρώπη, όπου το κύμα καύσωνα έχει αρχίσει να υποχωρεί, οι επιπτώσεις παραμένουν σοβαρές.

Στη Γαλλία, οι αρχές αποδίδουν στη ζέστη περισσότερους από 1.000 επιπλέον θανάτους, ενώ στην Ισπανία έχουν καταγραφεί πάνω από 800 πρόσθετοι θάνατοι σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού ινστιτούτου υγείας.

Καταιγίδες, πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ιταλία

Η μετάβαση από την ακραία ζέστη σε πιο ασταθείς αέριες μάζες προκάλεσε και βίαια φαινόμενα.

Στην περιοχή Άλτο Άντιτζε της Ιταλίας, έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις, με ύψη βροχής έως 50 χιλιοστά μέσα σε μία ώρα σε ορισμένες περιοχές.

Κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, ενώ πυροσβέστες απεγκλώβισαν άτομο από γκαράζ κοντά στο Μεράνο, όταν ποτάμι υπερχείλισε.

Τα περιστατικά θανάτων συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Πολωνία, δύο ποδηλάτες, ηλικίας 30 και 71 ετών, πέθαναν κατά τη διάρκεια αγώνα κοντά στη Βαρσοβία, με τις αρχές να εξετάζουν τη ζέστη ως πιθανό παράγοντα.

Στην Κύπρο, δύο αγόρια από τη Βουλγαρία, οκτώ και δέκα ετών, εντοπίστηκαν νεκρά μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Στη Γερμανία, τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιστατικά πνιγμού μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο καύσωνας, ο νέος «κανόνας»

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναφέρει ότι το κύμα καύσωνα έχει ήδη σπάσει σειρά ρεκόρ θερμοκρασιών στην Ευρώπη, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, τις υποδομές, την ενέργεια, την αγροτική παραγωγή και τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Η Ευρώπη παραμένει η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα παγκοσμίως, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα επεισόδια ακραίας ζέστης γίνονται συχνότερα, εντονότερα και πιο παρατεταμένα.

37άρια και στην Ελλάδα

Η Ελλάδα επηρεάζεται από τη θερμή μεταβολή του καιρού, όμως μέχρι στιγμής δεν βρίσκεται στον πυρήνα του ακραίου καύσωνα που βιώνει η Ευρώπη. Ο υδράργυρος ανεβαίνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, χωρίς όμως οι θερμοκρασίες να προσεγγίζουν τις ακραίες τιμές που καταγράφονται σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται κυρίως σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές, μακριά από τη θαλάσσια αύρα. Ενδεικτικά, στη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά και τμήματα της Πελοποννήσου ο υδράργυρος μπορεί να φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά δεν αποκλείονται ελαφρώς υψηλότερες τιμές σε περιοχές με ασθενέστερη κυκλοφορία αέρα.

Στην Αττική, η θερμοκρασία αναμένεται να κινηθεί περίπου στους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου, με χαμηλότερες τιμές στα ανατολικά και στα παραθαλάσσια τμήματα λόγω της επίδρασης των βορείων ανέμων. Στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην κεντρική Μακεδονία, οι μέγιστες τιμές εκτιμώνται γύρω στους 35 με 37 βαθμούς.

Στα νησιά του Αιγαίου οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τα ηπειρωτικά, κυρίως λόγω των ανέμων. Στις Κυκλάδες και στο βόρειο Αιγαίο ο υδράργυρος θα κινηθεί περίπου στους 30 με 32 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μπορεί να φτάσει τους 34 με 35 βαθμούς. Στην Κρήτη, οι υψηλότερες τιμές αναμένονται στα νότια, όπου η θερμοκρασία μπορεί να προσεγγίσει τους 34 με 35 βαθμούς.

Μελτέμια στο Αιγαίο

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο λειτουργούν ανασταλτικά στην περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε ανατολικές και νησιωτικές περιοχές. Ωστόσο, η παρουσία μελτεμιών, με εντάσεις που τοπικά φτάνουν τα 6 μποφόρ, αυξάνει την προσοχή για την εκδήλωση και την εξάπλωση πυρκαγιών, ειδικά σε περιοχές με ξηρή βλάστηση.

Η εικόνα αυτή είναι διαφορετική από εκείνη που καταγράφεται σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σερβία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, όπου οι θερμοκρασίες πλησιάζουν ή ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου και οι αρχές έχουν εκδώσει κόκκινες προειδοποιήσεις για ακραία ζέστη.

Αλλαγή σκηνικού προς το τέλος της εβδομάδαςΤο θερμό μοτίβο δεν θα είναι το μόνο χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών. Προς το τέλος της εβδομάδας, η είσοδος πιο ασταθών αέριων μαζών αναμένεται να αλλάξει το σκηνικό σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Τοπικές μπόρες και καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν κυρίως σε ορεινές και ηπειρωτικές περιοχές, ιδιαίτερα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα μπορεί να επηρεάσουν τμήματα της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Πότε υποχωρεί η θερμοκρασία

Η θερμοκρασία αναμένεται στη συνέχεια να υποχωρήσει σε αρκετές περιοχές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μειώνεται συνολικά η επικινδυνότητα. Η ενίσχυση των ανέμων, σε συνδυασμό με την ξηρότητα της εποχής, θα κρατήσει υψηλή την προσοχή για την εκδήλωση και την εξάπλωση πυρκαγιών.

Έτσι, ενώ η Ελλάδα δεν βρίσκεται στον πυρήνα του ακραίου καύσωνα που πλήττει μεγάλο μέρος της Ευρώπης, οι επόμενες ημέρες απαιτούν προσοχή, τόσο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στα ηπειρωτικά, όσο και λόγω του συνδυασμού ανέμων, ξηρότητας και τοπικής αστάθειας.

Πηγή: cnn.gr
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.