Ο Κόρμπιν αντιμέτωπος με τους Εργατικούς για τη θέση του στο Brexit

Ξεκάθαρο Remain ή στάση ουδετερότητας; Ποια θα είναι η γραμμή του Εργατικού Κόμματος, εφόσον η Βρετανία οδηγηθεί σύντομα στις κάλπες; Αυτό είναι το θέμα στο οποίο καλούνται πρωτίστως να πάρουν θέση τα μέλη του Εργατικού Κόμματος και αυτή είναι η σημαντικότερη μάχη που καλείται να δώσει ο ηγέτης Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος ήδη βλέπει να ποσοστά του σε ελεύθερη πτώση.

Το Brexit δεν διχάζει μόνο το Συντηρητικό Κόμμα, αλλά και τους Εργατικούς, όπως αποδεικνύεται από τις εργασίες του συνεδρίου, οι οποίες άρχισαν χθες.

Εκτιμάται ότι σήμερα θα τεθούν δύο προτάσεις προς ψηφοφορία, το Remain και η ουδετερότητα, την οποία μέχρι στιγμής έχει στηρίξει ο Κόρμπιν. Ειδικότερα, το σχέδιο το οποίο έχει προτάξει ο ηγέτης του κόμματος, εφόσον εκλεγεί σε νέες εκλογές, είναι να αφουγκραστεί την επιθυμία του βρετανικού λαού ενόσω παράλληλα θα διαπραγματεύεται μία νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες σε διάστημα τριών μηνών.

Εν συνεχεία, θα θέσει ξανά στην κρίση των πολιτών το Brexit, με δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί σε περίπου έξι μήνες και σε ειδικό συνέδριο θα αποφασίσει πλέον ποια στάση θα κρατήσει.

Το σχέδιο αυτό ωστόσο δεν ικανοποιεί αρκετά μέλη του κόμματος, αλλά ούτε και τους ψηφοφόρους του, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του YouGov, το 54% όσων ψήφισαν το Εργατικό Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2017, πιστεύει ότι ο Κόρμπιν πρέπει να παραιτηθεί, το 29% δηλώνει ότι πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και το 17% απάντησε πως δεν γνωρίζει. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.650 ενηλίκων στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος ο Κόρμπιν δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί, έστω και αν όλα τα φώτα είναι στραμμένα επάνω του, εν μέσω του χάους που επικρατεί με το Brexit και των πιέσεων που δέχεται να πάρει πιο σαφή θέση στο θέμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει πάρει τώρα τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, επιμένοντας ωστόσο στη στρατηγική Brexit στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, έστω και αν το κοινοβούλιο ψήφισε και αποφάσισε πριν από την αναστολή της λειτουργίας του ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε άτακτη έξοδο από την Ε.Ε.

Βάσει του νόμου αυτού, εάν η κυβέρνηση Τζόνσον δεν καταφέρει να φέρει βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης, στην οποία δεν θα περιλαμβάνεται το επίμαχο backstop για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων, θα πρέπει να αιτηθεί νέα τρίμηνη αναβολή, έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2020. Στο διάστημα αυτό, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να προκηρυχθούν νέες εκλογές, οι οποίες κανονικά πρέπει να διεξαχθούν το 2022.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.