O συνασπισμός κατά του ISIS συναντά τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Εκπρόσωποι των 68 χωρών που μάχονται στο Ιράκ και στη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευθεί να «εξαλείψει» τους τζιχαντιστές, παρά το γεγονός ότι ο συνασπισμός έχει αποδυναμωθεί λόγω διαφωνιών σε ζητήματα στρατηγικής.

Θα πρόκειται για το βάπτισμα του πυρός για τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος θα υποδεχθεί δεκάδες ξένους ομολόγους του, κάποιοι εκ των οποίων ανησυχούν για τον κίνδυνο η κυβέρνηση Τραμπ να λάβει μονομερή μέτρα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πρόεδρος επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να «εξοντώσει» την οργάνωση όταν δέχθηκε στον Λευκό Οίκο τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προόδους που έχουν σημειώσει οι ιρακινές δυνάμεις στη μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Στη Συρία η Ράκα, η de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, είναι απομονωμένη, με τις βασικές οδούς επικοινωνίας να έχουν κοπεί από τις αραβοκουρδικές δυνάμεις.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι στους τζιχαντιστές θα απομείνει ένα από τα προπύργιά τους στην κοιλάδα του Ευφράτη, την Ντέιρ αλ Ζορ.

Συνολικά το Πεντάγωνο εκτιμά ότι ο ΙSIS έχει χάσει το 65% του εδάφους που είχε υπό τον έλεγχό του στο απόγειο της δράσης του το 2014.

Ωστόσο ο συνασπισμός παραμένει αποδυναμωμένος εξαιτίας των διαφωνιών των μελών του σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί τόσο στη Ράκα όσο και στη Μοσούλη.

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία διαφωνούν για το ποιες δυνάμεις θα πρέπει να φέρουν εις πέρας την επίθεση στη Ράκα. Η Άγκυρα δεν επιθυμεί να συμμετάσχουν σε αυτή οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Όμως αυτές οι πολιτοφυλακές είναι η βασική δύναμη του αραβοκουρδικού συνασπισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, τον οποίο το Πεντάγωνο θεωρεί πιο ικανό να ανακαταλάβει τη Ράκα γρήγορα.

Εξάλλου ο συνασπισμός πρέπει να απαντήσει και στο ερώτημα για το μελλοντικό καθεστώς των απελευθερωμένων περιοχών της Συρίας: αυτονομία υπό τη μία ή την άλλη μορφή ή επιστροφή στην κυριαρχία του συριακού καθεστώτος.

Ενισχυμένες από τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας, οι συριακές δυνάμεις σημείωσαν προόδους στο βόρειο τμήμα της χώρας και πλέον βρίσκονται κοντά στη Μάνμπιτζ, μια πόλη την οποία απελευθέρωσαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.