Ο Τραμπ, ο Τζόνσον και οι «φανταστικές σχέσεις» ΗΠΑ – Βρετανίας

Τις «φανταστικές» σχέσεις που θα έχει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον με τον Αμερικανό πρόεδρο προέβλεψε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βρετανία, ο Γούντι Τζόνσον, επισημαίνοντας και αυτός με τη σειρά του τα πολλά κοινά σημεία στον τρόπο διακυβέρνησης των δύο ηγετών, αλλά και στην επιθυμία τους να «ολοκληρώνουν πράγματα».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο Αμερικανός πρεσβευτής προσπάθησε να υποβαθμίσει παλαιότερη κριτική που είχε ασκήσει ο Ντόναλντ Τραμπ για τον Τζόνσον, όταν ήταν ακόμη δήμαρχος του Λονδίνου και τον είχε χαρακτηρίσει «εντυπωσιακά αδαή».

Κυρίως όμως, ο Γούντι Τζόνσον επικεντρώθηκε στο Brexit, υποστηρίζοντας ότι μία έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία δεν θα επηρεάσει τη δυνατότητα της Βρετανίας να επιτύχει μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

«Θα επικεντρωθούμε στα πράγματα που συμφωνούμε», τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής, αναγνωρίζοντας μεν ότι αναμφισβήτητα θα υπάρξουν προβλήματα στον δρόμο, πλην όμως ΗΠΑ και Βρετανία είναι δύο «μεγάλες χώρες». «Με αισιοδοξία», πρόσθεσε ο Γούντι Τζόνσον, ο βρετανικός λαός θα φθάσει στην «ανεξαρτησία και σε ό,τι ψήφισε στο δημοψήφισμα» του 2016.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον τονίζοντας ότι θα είναι «εξαιρετικός» στα νέα του καθήκοντα και αναγνωρίζοντας ακόμη και ο ίδιος ότι είναι ο «Βρετανός Τραμπ», επιβεβαιώνοντας τα αμερικανικά και όχι μόνο διεθνή μέσα που επιχειρούν συχνά συγκρίσεις μεταξύ των δύο ηγετών.

Είναι γεγονός ότι ο Τραμπ είχε εκφράσει δημοσίως την προτίμησή του στον Μπόρις Τζόνσον, ακόμη και επί Τερέζα Μέι, την οποία είχε επικρίνει κατ’ επανάληψη για τις διαπραγματεύσεις της με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο είναι μέχρι στιγμής από τους πολύ λίγους ξένες ηγέτες που ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της χώρας του με τη Βρετανία. Ήδη οι Βρυξέλλες δηλώνουν εμμέσως πλην σαφώς ότι απορρίπτουν το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού για το Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ανεχτεί νταηλίκια και εκφοβισμό προκειμένου να συμβιβαστεί στις αρχές της, διεμήνυσε στον Μπόρις Τζόνσον ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής – και σύμμαχος της Άγκελα Μέρκελ – Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Ο Γερμανός πολιτικός ανταποκρίθηκε με τον τρόπο αυτό στη δέσμευση που έδωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός χθες στο κοινοβούλιο να αποσύρει από τη συμφωνία αποχώρησης το backstop, το λεγόμενο δίχτυ ασφαλείας για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε επίσης ότι η εξάλειψη του backstop από τους όρους της συμφωνίας είναι απαράδεκτη. Ομοίως, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε πιο ήπιους τόνους, επανέλαβε με νόημα ότι η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι είναι η μία και μοναδική εφικτή, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσθήκες στην πολιτική διακήρυξη, το συνοδευτικό κείμενο δηλαδή στη συμφωνία αποχώρησης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.