Ο Τζόνσον σχηματίζει το νέο υπουργικό συμβούλιο

Με μία δυσβάσταχτη πολιτική κληρονομία, τόσο για το διχασμένο Συντηρητικό Κόμμα του όσο και για τη χώρα, αρχίζει σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τη θριαμβευτική νίκη του στην κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι.

Επισήμως, ο Τζόνσον αναλαμβάνει τα νέα καθήκοντά του το απόγευμα, αφού πρώτα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Στις 6.00 ώρα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να απευθυνθεί για πρώτα φορά στο βρετανικό έθνος, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

Αφότου περάσει το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ, ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τους κορυφαίους του νέου υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων τον νέο υπουργό Οικονομικών και τον νέο υπουργό Εσωτερικών. Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν τον Τζόνσον και τον αντίπαλο του – και νυν υπουργό Εξωτερικών – Τζέρεμι Χαντ να συνεχίζουν τις συζητήσεις όσον αφορά τον νέο ρόλο του.

Σε αυτήν την προσπάθεια, υποστηρίζει στην «Guardian» στενός συνεργάτης του, ο Τζόνσον θα προσπαθήσει να αναδείξει τον διαφορετικό χαρακτήρα της κορυφαίας ομάδας του. «Ο Μπόρις θα σχηματίσει ένα υπουργικό συμβούλιο με όλα τα ταλέντα στο κόμμα, που θα αντικατοπτρίζει πραγματικά τη σύγχρονη Βρετανία», υποστηρίζει ο στενός συνεργάτης του.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο Συντηρητικό Κόμμα, κατά την οποία ο Τζόνσον εξασφάλισε το 66,4 των ψήφων, ο νέος πρωθυπουργός έθεσε τους τρεις στόχους του, οι οποίοι αποτελούν και τα μεγαλύτερα αγκάθια στο νέο του ξεκίνημα: να φέρει εις πέρας του Brexit, να ενώσει τη χώρα και να νικήσει τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Τα προβλήματα ωστόσο που καλείται να λύσει ο νέος πρωθυπουργός είναι στην πραγματικότητα πολύ περισσότερα και πολύ μεγαλύτερα. Ο ίδιος ήταν που έκανε σημαία της προεκλογικής εκστρατείας του το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία. Το ζήτημα είναι πώς θα καταφέρει να υλοποιήσει την υπόσχεσή του έχοντας απέναντί του μία απρόθυμη Ε.Ε. και ένα διχασμένο κόμμα. Την ίδια ώρα, ο Τζόνσον έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά από σοβαρά προβλήματα εντός των βρετανικών ορίων. Και όλα αυτά χωρίς πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και χωρίς λαϊκή εντολή – υπενθυμίζεται ότι διαδέχεται τη Μέι, έπειτα από ψηφοφορία στο Συντηρητικό Κόμμα και μόνο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.