Ομπάμα: Η ISIS αποδυναμώνεται, αλλά μένει απειλή – νέες βολές κατά της Ρωσίας

Η τζιχαντιστική ISIS υφίσταται απώλειες στο πεδίο της μάχης, όμως παραμένει απειλή και μπορεί να κινητοποιήσει επιθέσεις και στο εξωτερικό -ενδεχόμενως και με πυρήνες ακόμη και στις ΗΠΑ- λέει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Λευκός Οίκος επιτίθεται επίσης στη Ρωσία, κατηγορώντας την ως συνυπεύθυνη για το συριακό χάος εξαιτίας της υποστήριξης στον Άσαντ, όμως σημειώνει πως χρειάζεται συνεργασία με τη Μόσχα για διέξοδο από τη συριακή κρίση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνεδρίαση του επιτελείου του για ζητήματα ασφάλειας το βράδυ της Πέμπτης, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε πως τον τελευταίο χρόνο η ISIS δεν κατάφερε να ανακτήσει περιοχές που ήλεγχε και έχασε.

Ωστόσο, η ζημία που υφίσταται επί του εδάφους συνδυάζεται με «εντυπωσιακές» επιθέσεις στο εξωτερικό, ειδικά σε χώρες της Δύσης, που εντείνουν την εικόνα πως παραμένει απειλή έστω κι αν αποδυναμώνεται -φτάνοντας απλώς να κινητοποιήσει «συμπαθούντες» που βρίσκονται σε δυτικές χώρες.

«Αυτό που η ISIS έχει αντιληφθεί είναι πως εάν πείσει μία μικρή ομάδα ανθρώπων ή ακόμη και μόνο έναν να κάνουν επίθεση σε έναν σταθμό μετρό, σε μία παρέλαση ή σε κάποια άλλη ανοικτή εκδήλωση, και να σκοτώσει δεκάδες αντί για εκατοντάδες, συνεχίζει να προκαλεί φόβο και ανησυχία που αναβαθμίζει το προφίλ της» είπε ο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι η τρομοκρατία δεν θα εξαλειφθεί ούτε κατά τη διάκρεια της δικής του θητείας ούτε κατά εκείνων των επόμενων αμερικανών προέδρων.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τη Συρία και τη Ρωσία, ο αμερικανός πρόεδρος αμφισβήτησε τη θέληση της Μόσχα για διέξοδο αλλά και την αξιοπιστία της.

«Έχω πολύ σοβαρές αμφιβολίες για τη δέσμευση της Ρωσίας να βρεθεί λύση» ανέφερε ο Ομπάμα. «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε τους Ρώσους και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, και για αυτό πρέπει να τους δοκιμάσουμε στο εάν μπορούμε να επιτύχουμε μία πραγματική εκεχειρία» τόνισε.

«Εάν αυτό δεν επιτύχει, τότε η Ρωσία θα έχει δείξει σαφώς ότι στην παγκόσμια σκηνή λειτουργεί ανεύθυνα, υποστηρίζοντας ένα δολοφονικό καθεστώς» είπε χαραακτηριστικά.

Ωστόσο, τόνισε τη σημασία συνεργασίας με τη Ρωσία στη Συρία. Η αμερικανική κυβέρνηση, ανέφερε, εξερευνά τις δυνατότητες στρατιωτικής συνεργασίας με τη Μόσχα στο συριακό πεδίο, με ενδεχόμενη ανταλλαγή πληροφοριών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το αμερικανικό ΥΠΕΞ έχει συζητήσει με τη ρωσική πλευρά πιθανό σχέδιο ανταλλαγής πληροφοριών για τους στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, με αντάλλαγμα να σταματήσουν τα ρωσικά πλήγματα σε συριακές ομάδες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Η συζήτηση έχει προκαλέσει αρκετές επιφυλάξεις τόσο στο Πεντάγωνο όσο και στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.