Οι ανησυχίες και το κύμα αλληλεγγύης για το κύμα των προσφύγων

Πάνω από μισό εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν σπεύσει σε γειτονικές χώρες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, εκτιμά ο ΟΗΕ προειδοποιώντας ότι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σταθερά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έως και 4 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω της ρωσικής εισβολής.

Το μπλοκ έχει χαλαρώσει τους κανόνες του για τους πρόσφυγες και λέει ότι τα κράτη μέλη του θα υποδεχθούν τους πρόσφυγες με «ανοιχτές αγκάλες».

Οι χώρες στις οποίες συρρέουν οι Ουκρανοί πρόσφυγεςUNCHR

«Ανησυχούμε σοβαρά για την πιθανή και σοβαρή κλιμάκωση του αριθμού των αφίξεων… Ίσως βλέπουμε μόλις την αρχή» είπε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα. «Έχω εργαστεί σε προσφυγικές κρίσεις για σχεδόν 40 χρόνια και σπάνια έχω δει μια τόσο γρήγορα αυξανόμενη έξοδο ανθρώπων», πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα με την Πολωνία και αρκετοί άλλοι έχουν πάει στην Ουγγαρία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

«Οι άνθρωποι βρίσκονται υπό καθεστώς άγχους… και όταν οι άνθρωποι φοβούνται γίνονται εγωιστές και ξεχνούν τα πάντα», δήλωσε στο AP η Ναταλία Πίβνιουκ, μια Ουκρανή από το Λβιβ. Είπε ότι οι άνθρωποι πίεζαν και προσπερνούσαν ο ένας τον άλλον για να μπουν σε ένα τρένο και να καταφέρουν να φύγουν απο τις φλόγες του πολέμου. Ήταν «πολύ τρομακτικό και επικίνδυνο σωματικά και επικίνδυνο ψυχικά».

Φόβοι για 5 εκατομμύρια πρόσφυγες

Οι υπηρεσίες αρωγής των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι τα καύσιμα, τα μετρητά και οι ιατρικές προμήθειες μειώνονται στην Ουκρανία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει έως και 5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα, αναφέρει το Reuters.

«Η εικόνα είναι ζοφερή και θα μπορούσε να χειροτερέψει ακόμα», είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο συντονιστής έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς. «Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος για τους αμάχους», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τουλάχιστον 160.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος.

Σε σκηνές κοιμούνται χιλιάδες παιδιά που έφυγαν απο τις φλόγες του πολέμουΑ.Ρ

«Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία βρίσκονται παγιδευμένοι και δεν μπορούν να διαφύγουν», πρόσθεσε. «Τα παιδιά θα χάσουν το σχολείο και θα αντιμετωπίσουν μεγάλο κίνδυνο σωματικής βλάβης και αφάνταστα σοβαρού συναισθηματικού στρες. Οι γυναίκες, που τόσο συχνά επηρεάζονται δυσανάλογα από τις συγκρούσεις… θα διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο βίας λόγω φύλου» προειδοποίησε.

Κύμα αλληλεγγύης

Η Γερμανία υποσχέθηκε να δεχθεί όλους τους Ουκρανούς πρόσφυγες που φεύγουν από τη χώρα τους. «Θα δεχθούμε όλους τους Ουκρανούς που διαφεύγουν», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπάερμποκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Σλοβένη ομόλογό της Άνζε Λόγκαρ τη Δευτέρα. «Βοηθάμε φυγάδες από την Ουκρανία. Στεκόμαστε στα σύνορα για να φέρουμε βοήθεια στους ανθρώπους και να φέρουμε ανθρώπους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». Η Μπέρμποκ υποσχέθηκε επίσης περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η Airbnb την ίδια στιγμή προσφέρει δωρεάν, προσωρινή στέγαση σε 100.000 πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπράιαν Τσέσκι, έστειλε επιστολές στους ηγέτες της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Γερμανίας και της Ουγγαρίας προσφέροντας βοήθεια σε όσους δραπετεύουν από τον πόλεμο.

Χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην ΕΕ μέχρι στιγμής μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα και το μπλοκ πρέπει να προετοιμαστεί για εκατομμύρια ακόμη, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ και της Γαλλίας.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο», προέτρεψε ο Τσέσκι στο Twitter σήμερα το πρωί. «Η μεγαλύτερη ανάγκη που έχουμε είναι για περισσότερους ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν τα σπίτια τους σε κοντινές χώρες».

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ εγκαινίασε έκτακτη επισιτιστική βοήθεια για άτομα που εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Το Πρόγραμμα WFP ξεκίνησε μια επείγουσα επιχείρηση για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε άτομα εντός της Ουκρανίας και σε γειτονικές χώρες μετά από επίσημο αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Επισιτιστική βοήθεια στους πρόσφυγεςΑ.Ρ

Η οργάνωση ζητά 570 εκατομμύρια δολάρια για να παράσχει υποστήριξη στους πρόσφυγες που διαφεύγουν από τη βία. «Ανησυχούμε βαθύτατα για τον αντίκτυπο των εχθροπραξιών στις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των αμάχων», δήλωσε η Mαργκό βαν ντερ Βέλντεν, Διευθύντρια Έκτακτης Ανάγκης του WFP.

Επείγουσα επισιτιστική βοήθεια

«Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι πληγείσες κοινότητες έχουν συνεχή πρόσβαση σε οποιαδήποτε ανθρωπιστική υποστήριξη μπορεί να χρειαστούν και ότι η ασφάλεια του ανθρωπιστικού προσωπικού επί τόπου είναι εγγυημένη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το προσωπικό του WFP στην ουκρανική πρωτεύουσα «οι προμήθειες τροφίμων εξαντλούνται» και τα ράφια των παντοπωλείων είναι «σχεδόν άδεια», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Οι ελλείψεις τροφίμων θα είναι ένα άλλο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Κιέβου, πολλοί από τους οποίους έχουν καταφύγει σε σταθμούς του μετρό», πρόσθεσε το WFP.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.