Οι Ρώσοι ολιγάρχες χάνουν χρήματα από την εισβολή στην Ουκρανία: Μόνο την πρώτη μέρα έχασαν $39 δισ.

Τραγικές οικονομικές επιπτώσεις έχει μέχρι στιγμής η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για τους Ρώσους μεγιστάνες. Οι 21 πλουσιότεροι άνθρωποι της χώρας έχουν χάσει 84 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

 

Οι οικονομικές τους απώλειες έχουν υπερδιπλασιαστεί από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Οι 21 μεγιστάνες, έχασαν συνολικά 39 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις μία μέρα από την έναρξη του πολέμου, που οδήγησε σε πτώση του χρηματιστηρίου της Ρωσίας κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Η αναταραχή στην αγορά ώθησε την κεντρική τράπεζα της χώρας να σταματήσει τη διαπραγμάτευση μετοχών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, προκειμένου να ανακόψει την περαιτέρω πτώση. Ακόμα κι έτσι όμως, ο πλούτος των Ρώσων δισεκατομμυριούχων συνέχισε να δέχεται πιέσεις, καθώς ορισμένες από τις εταιρείες τους είναι εισηγμένες σε άλλα μέρη στον κόσμο.

 

Ο μεγαλύτερος χαμένος της λίστα των δισεκατομμυριούχων της Ρωσίας είναι ο πρόεδρος της Lukoil, Vagit Alekperov, ο οποίος έχει χάσει 14 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος — το 60% της καθαρής του περιουσίας — αφού η τιμή της μετοχής της εταιρείας έπεσε περίπου στο 80% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Τώρα αξίζει 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

 

 

 

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν, έχει χάσει 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια και τώρα έχει καθαρή περιουσία 24,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η τιμή της μετοχής της Norilsk Nickel, της οποίας είναι πρόεδρος, έχει υποχωρήσει κατά 56% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

 

Ο Iskandar Makhmudov, πρόεδρος της Ural Mining and Metallurgical Company, αποχώρησε εντελώς από τη λίστα των δισεκατομμυριούχων, σύμφωνα με την λίστα. Ο Andrey Melnichenko είναι ο μοναδικός Ρώσος δισεκατομμυριούχος που έχει σημειώσει κέρδη μέχρι σήμερα για τη φετινή χρονιά. Η περιουσία του προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την ιδιωτική εταιρεία λιπασμάτων EuroChem και την εταιρεία θερμικού άνθρακα SUEK, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες και στα μέλη των οικογενειών τους. Μεταξύ των ατόμων που επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο ολιγάρχης Gennady Timchenko, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τον Πούτιν, σύμφωνα με το Reuters. Η καθαρή του περιουσία ανέρχεται πλέον στα 11,1 δισεκατομμύρια δολάρια μετά από πτώση κατά 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

 

Ακολουθεί μια ανάλυση των δέκα πλουσιότερων ανθρώπων της Ρωσίας, της καθαρής τους περιουσίας και του τρόπου με τον οποίο έχει αλλάξει ο πλούτος τους μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

ΟΝΟΜΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Vladimir Potanin 24.7 -$6.20 εκατ.
Alexey Mordashov 21.9 -$6.94 εκατ.
Leonid Mikhelson 21,5 -$10.9 εκατ.
Vladimir Lisin 20.8 -$7.19 εκατ.
Alisher Usmanov 19.7 -$1.59 εκατ.
Andrey Melnichenko 19.5 +$1.99 εκατ.
Viktor Vekselberg 16.9 -$1.58 εκατ.
Roman Abramovich 13.7 -$4.29 εκατ.
Mikhail Prokhorov 13.5 -$0.45 εκατ.
Suleiman Kerimov 11.3 -3.93 εκατ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.