Οι τραγικές τελευταίες ώρες 22χρονης νοσηλεύτριας – «Δεν θα βγω ζωντανή από εδώ»

Η δραματική ιστορία της 22χρονης Ισραηλινής τραυματιοφορέα Αμίτ Μαν αποκαλύπτεται μέσα από μηνύματα που αντάλλασε με τις αδελφές της, τις τελευταίες ώρες πριν δολοφονηθεί από ένοπλους της Χαμάς.

Η Αμίτ πέρασε έξι κολασμένες ώρες το Σάββατο στην κλινική στο κιμπούτς Μπέερι στο νότιο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα ανάμεσα σε πτώματα και τραυματίες που αιμορραγούσαν.

Ενώ προσπαθούσε να διαχειριστεί τους τραυματισμένους, με τους ενόπλους της Χαμάς να πλησιάζουν, η Αμίτ επικοινωνούσε με τις αδελφές της μέσω της εφαρμογής WhatsApp ζητώντας τους επανειλημμένα ενημέρωση για τις κινήσεις των μελών της Χαμάς και ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια.

Η 22χρονη τραυματιοφορέας Αμίτ Μαν

«Υπάρχει άλλο ιατρικό προσωπικό με τους τραυματίες;» την ρώτησε η μία αδελφή της με την Αμίτ να απαντά «Είναι εδώ μία νοσοκόμα και ένας οδοντίατρος. Κάνουμε ό,τι μπορούμε». Είπε ότι υπήρχαν πολλοί τραυματίες που αιμορραγούσαν, αλλά δεν υπήρχε τρόπος να εκκενώσουν την κλινική.

Η αδελφή της την ρώτησε επίσης εάν άκουγε πυροβολισμούς απέξω. «Ναι. Δεν σταματούν καθόλου. Μοιάζει σαν να υπάρχουν κι άλλοι. Είναι μέσα σε σπίτια. Δυνάμεις του στρατού έχουν χτυπηθεί», απάντησε η Αμίτ.

Σε άλλο μήνυμα, η αδελφή της προσπαθούσε να της δώσει κουράγιο και της ζητούσε να μην χάσει την ελπίδα της και να περιμένει να έρθει ο στρατός να ελευθερώσει την κλινική. «Είναι πόλεμος και θα νικήσουμε. Είμαστε πιο δυνατοί», έγραψε. «Εστιάσε στην φροντίδα του εαυτού σου. Θα περάσει σύντομα», με την Αμίτ να απαντά «Σε αγαπώ. Σε ευχαριστώ».

Στην άλλη αδελφή της η Αμίτ είπε ότι κρυβόταν στην κουζίνα της κλινικής και ήταν οπλισμένη με ένα μαχαίρι. «Είναι εδώ. Είναι μέσα στην κλινική. Δεν νομίζω ότι θα καταφέρω να βγω από εδώ», έγραψε. «Να είσαι δυνατή εάν μου συμβεί κάτι».

Τις τελευταίες της στιγμές, η 22χρονη κατάφερε να τηλεφωνήσει στην οικογένειά της, κλαίγοντας υπό τον ήχο πυροβολισμών «Με βρήκαν. Με πυροβόλησαν στα πόδια».

Η οικογένεια της Αμιτ πέρασε τις επόμενες δύο ημέρες προσπαθώντας να την εντοπίσει μέσα στο χάος του πολέμου μέχρι που τη Δευτέρα, εντοπίστηκε η σορός της μαζί με τουλάχιστον 107 ακόμα στο κατεστραμμένο κιμπούτς.

«Η καρδιά μου είναι ραγισμένη και αιμορραγεί», είπε η αδελφή της σε τοπικό μέσο όταν έμαθε για τον θάνατο της Αμίτ. «Ήταν η πριγκίπισσα του σπιτιού, το φως στις ζωές μας που έχασε τη ζωή της στη μάχη για το Μπέερι και ως μία έμπειρη διασώστρια προσπάθησε να σώσει ζωές μέχρι την τελευταία στιγμή που δολοφονήθηκε από κακούς τρομοκράτες».

Οι αρχές και η εθνική υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία εξαίρουν την γενναιότητα της Αμίτ.

«Η Αμίτ ήταν μια ηρωική νοσοκόμα που συνέχισε να φροντίζει τους τραυματισμένους ενώ οι τρομοκράτες προσπαθούσαν να μπουν στην κλινική στο κιμπούτς Μπέερι. Θυσίασε τον εαυτό της προσπαθώντας να προστατεύσει τις ζωές των ασθενών της. Η προτεραιότητά της ήταν ό,τι ήταν καλύτερο για εκείνους» ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθυντής της υπηρεσίας διάσωσης Magen David Adom του Ισραήλ.

Η Αμίτ Μαν ξεκίνησε την καριέρα της στην υπηρεσία των ασθενοφόρων το 2015 ως νεαρή εθελόντρια. Πριν από 4 χρόνια πιστοποιήθηκε ως τραυματιοφορέας και δούλεψε σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην περιοχή Νεγκεβ στο Ισραήλ.

Στη σφαγή του Σαββάτου στο κιμπούτζ Μπέερι σκοτώθηκε το 10% του πληθυσμού της κοινότητας, με αναφορές από το Ισραήλ να κάνουν λόγο για ολόκληρες οικογένειες που εκτελέστηκαν μέσα στα σπίτια τους.

Συντρίμμια μετά την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς Μπέερι / New York Post – AP

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.