Οι τρεις ήττες του Τζόνσον τινάζουν ξανά το Brexit στο αέρα

Τρεις ήττες, όσες ακριβώς φορές είχε απορριφθεί η συμφωνία αποχώρησης της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, σημείωσε ο διάδοχός της Μπόρις Τζόνσον, εν μέσω της ίδιας έντασης που επικρατούσε μήνες πριν στη Βουλή των Κοινοτήτων. Μέσα σε αυτό το κλίμα πόλωσης, αποδεικνύοντας ότι είναι αδύναμος να προχωρήσει στο Brexit, με ή χωρίς συμφωνία, που δεσμεύτηκε πριν από την εκλογή του στον πρωθυπουργικό θώκο, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναγκάστηκε και αυτός να υποχωρήσει, γεγονός που ανοίγει πλέον τον δρόμο για μία νέα παράταση του Άρθρου 50, ήτοι μία νέα τρίμηνη αναβολή της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Brexit βρίσκεται για μία ακόμη φορά στον αέρα. Τα ξημερώματα της Πέμπτης, η Βουλή των Λόρδων αποφάσισε ότι το νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει πως η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία θα κατατεθεί προτού ανασταλεί η λειτουργία του κοινοβουλίου.

Νωρίτερα, οι Βρετανοί βουλευτες απέρριψαν το αίτημα του Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου με νέα καθαρή εντολή να διαπραγματευτεί το Brexit στην κρίσιμη σύνοδο της 17ης και της 18ης Οκτωβρίου. Η Βουλή των Κοινοτήτων είχε ήδη απορρίψει τη στρατηγική του, εγκρίνοντας με πλειοψηφία 28 ψήφων την πρόταση νόμου που τον υποχρεώνει να ζητήσει αναβολή του Brexit για τρεις μήνες, εκτός εάν επικυρωθεί η όποια συμφωνία νωρίτερα.

Κυριότερος αντίπαλος του Τζόνσον αναδείχτηκε ο ηγέτης των Εργατικών. Αν και ο Τζέρεμι Κόρμπιν ζητεί μετ’ επιτάσεως εκλογές επί δύο χρόνια, και φαινόταν πρόθυμος έως την περασμένη εβδομάδα, έκανε χθες στροφή 180 μοιρών για να τονίσει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και κατά συνέπεια δεν συναινεί σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πριν από τις 31 Οκτωβρίου, προτού δηλαδή διασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε άτακτο Brexit. Ο πρωθυπουργός χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων για να προκηρύξει εκλογές.

Τι θα συμβεί στο εξής

Χωρίς τον άσο των εκλογών στο μανίκι του και χωρίς πλέον πλειοψηφία στη βουλή, αφότου αποφάσισε να αποπέμψει τους αντάρτες Τόρις, ο Τζόνσον αναγκάστηκε να υποκύψει.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε χθες και προβλέπει ότι η χώρα δεν θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία θα πρέπει να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή των Λόρδωνν, προκειμένου να επικυρωθεί. Καθώς ο Τζόνσον αποδέχτηκε την ήττα του, η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 5.00 το απόγευμα (7.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), καθώς τη Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή η αναστολή της λειτουργία του κοινοβουλίου.

Εφόσον συνεπώς δεν υπάρχει «βελτιωμένη» συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ευελπιστεί ο Τζόνσον, έως τις 31 Οκτωβρίου, η χώρα δεν θα αποχωρήσει, αλλά θα αιτηθεί νέα τρίμηνη αναβολή έως τα τέλη Ιανουαρίου το 2020. Κοινοτικές πηγές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η Ε.Ε. είναι ανοιχτή σε νέα παράταση, προκειμένου να αποτραπεί το no deal.

Θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές;

Για την ώρα, το σενάριο των πρόωρων εκλογών παγώνει. Δίχως βέβαια τους 21 αντάρτες του Συντηρητικού Κόμματος, οι οποίοι συσπειρώθηκαν με την αντιπολίτευση και αποπέμφθηκαν, είναι αμφίβολο πόση ζωή μπορεί να έχει ακόμη αυτή η κυβέρνηση.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες κάλπες. Ένας από αυτούς είναι να τις ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με την ίδια διαδικασία που το έκανε χθες, και να πάρει το ΟΚ των δύο τρίτων της βουλής. Υπάρχει ασφαλώς και το ενδεχόμενο η αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής ή, σύμφωνα με το Skynews, ο Τζόνσον να κάνει την υπέρβαση και να καταθέσει ο ίδιος πρόταση μομφής εις βάρος της κυβέρνησής του ή ακόμη να παραιτηθεί.

Εάν εν τέλει η Βρετανία λάβει – όπως όλα δείχνουν – την τρίμηνη αυτή παράταση, τότε υπάρχει άπλετος χρόνος για να προκηρυχθούν και να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές εντός του χειμώνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.