Όλος ο πλανήτης μια «γροθιά» για να επουλωθούν οι πληγές της Βηρυτού

Χωρίς δεύτερη σκέψη ανταποκρίθηκε η διεθνής κοινότητα στην άμεση, ταχεία και μαζική υποστήριξη του Λιβάνου, μετά την φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, που -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων NNA- είχε ως αποτέλεσμα να «χάσουν» τη ζωή τους 154 άνθρωποι και να τραυματιστούν σοβαρά περίπου 5.000 με ανυπολόγιστες καταστρεπτικές επιπτώσεις στην ήδη λαβωμένη οικονομία της χώρας.

Ο Ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο οποίος με δήλωσή του στην γερμανική εφημερίδα “ Saarbrücker Zeitung” προειδοποίησε για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας υποστηρίζοντας πως: «Θέλουμε να ενισχύσουμε τον Λίβανο, διότι αυτή η κρίση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει την πόρτα για ξένη επιρροή στη χώρα».

Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια καταστροφή από μόνη της. Τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και εντός της ΕΕ, ήταν επομένως απαραίτητο να σκεφτούμε πώς θα οργανώσουμε την περαιτέρω βοήθειά μας για την παροχή τροφίμων και καταφυγίων έκτακτης ανάγκης και την ανοικοδόμηση του λιμανιού και της πόλης».

Αλλά και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με επιστολή τους προς την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ζήτησαν αυξημένη υποστήριξη στον Λίβανο. «Το δραματικό αυτό γεγονός θα έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες για μια χώρα που προηγουμένως αντιμετώπιζε πολλές προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα, που επιδεινώθηκαν από την πανδημία του Covid – 19», ήταν κάποια από τα λεγόμενά τους.

Οι εκστρατείες βοήθειας σε παγκόσμιο επίπεδο με μια ματιά

– Ο ΟΗΕ πρόκειται να ανταποκριθεί στην άμεση ανάγκη της Βηρυτού, με τουλάχιστον 9 εκατομμύρια δολάρια (7,6 εκατομμύρια ευρώ). Μεταξύ άλλων, τα νοσοκομεία στο Λίβανο θα χρηματοδοτούνται για να εξασφαλιστεί εξοπλισμός για μονάδες εντατικής θεραπείας και φάρμακα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος την Πέμπτη, στη Νέα Υόρκη.

– Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να παράσχουν πάνω από 17 εκατομμύρια δολάρια αρχική βοήθεια για τον Λιβανο, μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, δήλωσε σήμερα η πρεσβεία των ΗΠΑ. Σε ανακοίνωσή της, η αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό αναφέρει πως «η αρωγή περιλαμβάνει διατροφική βοήθεια, ιατρικό εξοπλισμό και οικονομική βοήθεια για τον λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό. Ανακοινώσεις για επιπλέον βοήθεια και αρωγή θα ακολουθήσουν προσεχώς».

– Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στη Γερμανία προσφέρθηκε να περιθάλψει τραυματίες σε νοσοκομεία του κρατιδίου, κάτι το οποίο υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός Άρμιν Λάσετ (CDU) σε επιστολή που έστειλε στον πρεσβευτή του Λιβάνου στη Γερμανία, Mustapha Adib-Abdul-Wahed. Σε αυτήν ανέφερε ότι «η χώρα είναι έτοιμη να θεραπεύσει σοβαρά τραυματίες και ασθενείς από τα πιο πολυσύχναστα νοσοκομεία της Βηρυτού».

Επίσης, αρκετοί γερμανικοί οργανισμοί έχουν δημιουργήσει λογαριασμούς δωρεάς- συμπεριλαμβανομένης της Unicef, του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, της Ένωσης Ισλαμικής Ανακούφισης της Γερμανίας, του οργανισμού Care και του οργανισμού βοήθειας της Βόννης «Βοήθεια – Βοήθεια για αυτοβοήθεια», όπου οι πολίτες μπορούν να κάνουν δωρεά στα θύματα στον ιστότοπο της πρωτοβουλίας ή μέσω τραπεζικού εμβάσματος.

– Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε από την πλευρά του ένα επερχόμενο συνέδριο διεθνούς βοήθειας, τονίζοντας την αναγκαιότητα, η επιτόπια βοήθεια που θα παρέχεται στην πληγείσα χώρα, να συντονίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.