«Οριακή» η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βαρκελώνης

«Μάχη» δίνουν τα νοσοκομεία στη Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις της Καταλωνίας, καθώς μέσα σε 10 ημέρες διπλασιάστηκε και σε ορισμένες περιπτώσεις τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που χρειάζονται νοσηλεία. Τα νοσοκομεία προσπαθούν παράλληλα, με συμπληρωματικές στρατηγικές να μη εγκαταλείψουν όποια άλλη δραστηριότητά τους.

Για τον Χούλιο Πασκουάλ, μια σημαντική αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στο νοσοκομείο της Βαρκελόνης όπου εργάζεται ως διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών συνοδεύεται από μια ανεπιθύμητη αίσθηση deja vu.

Καθώς ο συνολικός αριθμός καταγεγραμμένων περιστατικών Covid-19 στην Ισπανία πλησιάζει το ένα εκατομμύριο, οι ημερήσιες εισαγωγές στο νοσοκομείο της καταλανικής πρωτεύουσας Hospital del Mar έχουν υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες.

Καθώς βρίσκεται μέσα στην εστία της πανδημίας, το νοσοκομείο είναι καλύτερα προετοιμασμένο για να δεχθεί ασθενείς με κορωνοϊό σε σχέση με τον Μάρτιο, αλλά ο Πασκουάλ ανησυχεί για τη χρόνια έλλειψη νοσηλευτών και τον κίνδυνο να εξουθενωθεί το προσωπικό λόγω του φόρτου εργασίας.

«Δεν είναι η ταχύτητα του πρώτου κύματος αλλά υπάρχει μια ξεκάθαρη αύξηση στα κρούσματα», δήλωσε ο Πασκουάλ στο Reuters. «Εάν ο ρυθμός των εισαγωγών λόγω Covid-19 της τελευταίας εβδομάδας συνεχιστεί, ο επαναπρογραμματισμός και η αναστολή κάποιων δραστηριοτήτων που δεν θεωρούνται προτεραιότητα θα είναι αναπόφευκτος».

Με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα περιστατικά στη δυτική Ευρώπη, η Ισπανία πασχίζει να θέσει υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Σε όλη τη χώρα έχουν επιβληθεί περιορισμοί, και ειδικότερα στις δύο πλέον πληγείσες περιοχές, με τη Μαδρίτη να έχει τεθεί σε μερικό lockdown και την Καταλονία να κλείνει μπαρ και εστιατόρια.

«Χρειάζεται να πείσουμε τον κόσμο να μην έχει κοινωνικές επαφές. Το διακύβευμα είναι οι ασθενείς που δεν νοσούν από κορωνοϊό…Οι διαθέσιμοι πόροι, που λειτουργούσαν καλά έως πριν από μία εβδομάδα, πολύ απλά δεν επαρκούν πλέον», δήλωσε ο Χαβιέρ Μπόρας, διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών στο νοσοκομείο Sant Pau, επίσης στη Βαρκελώνη.

Στις 24 ώρες έως χθες το απόγευμα, οι εισαγωγές λόγω κορωνοϊού στο νοσοκομείο αυτό αυξήθηκαν σε 11, ο υψηλότερος αριθμός από τα τέλη Απριλίου, ο οποίος ωστόσο απέχει πολύ από τα επίπεδα των 50-60 εισαγωγών την ημέρα που καταγράφηκαν στα τέλη Μαρτίου.

Ο Μπόρας δήλωσε ότι το νοσοκομείο αυξάνει τον αριθμό των κλινών για ασθενείς κορονοϊού, το οποίο τελικά μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση προγραμματισμένων, μη επειγουσών εγχειρήσεων.

Από τις 5 Οκτωβρίου, τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας δείχνουν ότι οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία με COVID-19 έχουν αυξηθεί περίπου 20% αλλά με μεγάλες διακυμάνσεις ανά περιοχή. Στην Καταλονία κατέγραψαν άλμα 71% στις 2.410, ενώ στη Μαδρίτη μειώθηκαν κατά 12%.

Πηγή στο νοσοκομείο La Princesa της Μαδρίτης ανέφερε ότι κάποιες από τις μη επείγουσες επεμβάσεις αναβλήθηκαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, αλλά οι εισαγωγές ασθενών έχουν σταθεροποιηθεί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.