Όταν ο Ρίγκαν αποκαλούσε τους Αφρικανούς αντιπροσώπους του ΟΗΕ «πιθήκους»

«Πιθήκους» είχε χαρακτηρίσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν του Αφρικανούς αντιπροσώπους στον ΟΗΕ, σύμφωνα με μία απομαγνητοφωνημένη συνομιλία που δημοσιεύσε το αμερικανικό περιοδικό «The Atlantic».

Το ρατσιστικό σχόλιο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε σε ένα τηλεφώνημα που είχε με τον τότε πρόεδρο Ρίτσαρντ Νιξον, το 1971. Ο Ρίγκαν, κυβερνήτης εκείνη την εποχή της Καλιφόρνια, ήταν έξω φρενών με τους Αφρικανούς αντιπροσώπους στον ΟΗΕ, οι οποίοι είχαν ταχθεί κατά των ΗΠΑ σε μία ψηφοφορία, κατά την οποία αναγνωρίστηκε η αντιπροσωπεία της Κίνας αντί της Ταϊβάν.

Υποστηρικτής της Ταϊβάν, ο Ρίγκαν τηλεφώνησε την επομένη στον Αμερικανό πρόεδρο για να εκφράσει την προφανή απογοήτευσή του. «Έπρεπε να δεις εκείνους τους πιθήκους από αυτές τις αφρικανικές χώρες. Ανάθεμά τους, είναι αμήχανοι, ακόμη και όταν φορούν παπούτσια», πρόσθεσε, ενώ ακούγεται ο Νίξον να γελά.

Τη συνομιλία έφερε στο φως ο Ριμ Ναφτάλι, βοηθος καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Νίξον από το 2007 έως το 2011. Δημοσίευσε το ντοκουμέντο στο «Atlantic», υποστηρίζοντας ότι τα ρατσιστικά σχόλια είχαν αφαιρεθεί για λόγους ιδιωτικότητας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.