Ουγγαρία: 500 εθνικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης σε μια κοινοπραξία

Η ανακοίνωση μιας νέας κίνησης συγκεντροποίησης στον ουγγρικό Τύπο ο οποίος υποστηρίζει την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν προκαλεί σήμερα ανησυχίες για τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης που ήδη κακοποιείται σε αυτή τη χώρα της Ε.Ε.

Περίπου 500 εθνικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ουγγαρίας, όλα ανοικτά φιλοκυβερνητικά, θα συνασπισθούν στους κόλπους μιας κοινοπραξίας, ο στόχος της οποίας θα είναι να «επαγρυπνεί για τη διαφύλαξη των εθνικών αξιών», σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στα μέσα της εβδομάδας.

Οι ιδιοκτήτες των περίπου δέκα εκδοτικών εταιρειών στις οποίες ανήκουν αυτά τα μέσα ενημέρωσης, στα οποία περιλαμβάνονται εφημερίδες, περιοδικά, ιστότοποι στο Ίντερνετ, τηλεοπτικά δίκτυα και ραδιοσταθμοί, θα τα «δώσουν» σε μια μη κερδοσκοπική οντότητα που ονομάσθηκε «Ίδρυμα Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης της Κεντρικής Ευρώπης» (CEPMF) και δημιουργήθηκε τον Αύγουστο, ανακοίνωσαν.

«Μια τέτοια συγκέντρωση της ισχύος των μέσων ενημέρωσης στα χέρια μιας οντότητας δεν έχει προηγούμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκάμπορ Πόλιακ, αναλυτής στη δεξαμενή σκέψης Mertek Media Monitor.

«Το ότι αυτό γίνεται τόσο φανερά είναι ένα μήνυμα που απευθύνεται στην Ευρώπη, ότι δηλαδή οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις μπορούν να κάνουν τα πάντα», εκτιμά.

Στη διάρκεια των θητειών του εθνοσυντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, το τοπίο των ουγγρικών μέσων ενημέρωσης άλλαξε άρδην: τα δημόσια μέσα ενημέρωσης έγιναν αναμεταδότες της πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ προσκείμενοι στην εξουσία αγόρασαν τμήματα ολόκληρα του τομέα των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης.

Τα όργανα εποπτείας πέρασαν επίσης στα χέρια πιστών της κυβέρνησης.

Η Ουγγαρία είναι 71η μεταξύ των 180 χωρών που περιλαμβάνονται στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών βάσει της ελευθερίας του Τύπου, την οποία καταρτίζει η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα – ήταν 23η όταν το κόμμα Fidesz του Ορμπάν ανέβηκε στην εξουσία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.