Παρίσι: Ο δράστης είχε πυροβολήσει κατά αστυνομικών και φυλακιστεί στο παρελθόν

Ο ένοπλος ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε έναν αστυνομικό στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, αργά το βράδυ της Πέμπτης, είχε εκτίσει πολυετή κάθειρξη για προηγούμενες επιθέσεις που είχε εξαπολύσει εναντίον ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές.

Οι γαλλικές και οι βελγικές αρχές αναζητούν την ίδια ώρα τυχόν συνεργούς του Καρίμ Σερφί, 39 ετών.

Ο Σερφί άνοιξε πυρ εναντίον περιπολικού που ήταν σταθμευμένο στο Σανζ Ελιζέ, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας άλλους δύο, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά συναδέλφων τους.

Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε αμέσως το Ισλαμικό Κράτος, ρίχνει βαριά σκιά στη σημερινή, τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, την Κυριακή.

Ο Σερφί ήταν Γάλλος υπήκοος και ζούσε με τη μητέρα του στο προάστιο Σελ, στο ανατολικό Παρίσι. Είχε καταδικαστεί από τη γαλλική Δικαιοσύνη για παλαιότερες ένοπλες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, πριν από 16 χρόνια. Είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης 10 ετών επειδή το 2001, αφού έκλεψε ένα αυτοκίνητο, άνοιξε πυρ εναντίον δύο αστυνομικών με πολιτικά που προσπάθησαν να τον συλλάβουν. Ενώ ήταν υπό κράτηση πυροβόλησε και τραυμάτισε σωφρονιστικό υπάλληλο, αφού του άρπαξε το όπλο.

Αποφυλακισθείς το 2015

Ο Σερφί αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το 2015, αφού εξέτισε άλλα δύο χρόνια στη φυλακή για άλλα αδικήματα. Είχε συλληφθεί ξανά τον περασμένο Φεβρουάριο γιατί φερόταν να είχε απειλήσει να σκοτώσει αστυνομικούς, όμως αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Κοντά στο πτώμα του, οι αστυνομικοί οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση βρήκαν χειρόγραφο μήνυμα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους. «Άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών γνωρίζοντας ότι θα τον σκότωναν», είπε πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

Εκτός από το καλάσνικοφ που χρησιμοποίησε στην επίθεση, στο όχημά του βρέθηκαν επίσης αεροβόλο και πολλά μαχαίρια. Τρεις συγγενείς του έχουν τεθεί υπό κράτηση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας είχε δηλώσει αρχικά ότι αναζητείται δεύτερος άνδρας για τον οποίο οι αρχές δεν γνωρίζουν προς το παρόν με ποιον τρόπο και αν συνδέεται με το περιστατικό στο Σανζ Ελιζέ. «Δεν αποκλείουμε τίποτα», είπε ο Πιερ-Ανρί Μπραντέ.

Ο ύποπτος ονομάζεται Γιουσούφ Ελ Οσρί, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Οι βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν προειδοποιήσει τις αντίστοιχες γαλλικές πριν από την επίθεση ότι ο Ελ Οσρί είναι «πολύ επικίνδυνο άτομο που κατευθύνεται στη Γαλλία» με υπερταχεία Thalys.

Σύμφωνα με τον Μπραντέ, ένας άνδρας με το όνομα αυτό παρουσιάστηκε στη συνέχεια αυτοπροσώπως και παραδόθηκε στις αρχές σε ένα αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας.

Λάθος… άνθρωπο κατονόμασε ως δράστη το ISIS

Το Ισλαμικό Κράτος στην ανακοίνωσή με την οποία ανέλαβε την ευθύνη ανέφερε ότι ο δράστης ονομαζόταν «Άμπου Γιούσεφ Αλ Μπελγκίκι» (δηλαδή «Ο Βέλγος»). Παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο τι είναι αυτό που συνδέει τον Ελ Οσρί με τον Σερφί ή με τον «αλ Μπελγκίκι».

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί το Ισλαμικό Κράτος κατονόμασε λάθος άνθρωπο. Το βέβαιο είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος κάτι σχεδίαζε», είπε αστυνομική πηγή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.