ΠΓΔΜ: Απόπειρα δολοφονίας απερχόμενου υπουργού

Εξηντάχρονος αποπειράθηκε να σκοτώσει, στα Σκόπια, τον απερχόμενο υπουργό Παιδείας της ΠΓΔΜ Νίκολα Τοντόροφ, την ώρα που εξελισσόταν η διαδικασία παράδοσης – παραλαβής στον νέο ομόλογό του, στο κτήριο του υπουργείου.

Ο υπουργός αντέδρασε και κατάφερε να αφοπλίσει, με τη βοήθεια της φρουράς του, τον επίδοξο δολοφόνο, όμως το θέμα, μολονότι το κίνητρο δεν ήταν πολιτικό, προκάλεσε αντιπαράθεση σε επίπεδο δηλώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Πίσω από την επίθεση κρύβεται το δράμα μιας 15χρονης, η οποία επρόκειτο να χειρουργηθεί στο εξωτερικό με χρήματα που έπρεπε να καταβάλει το υπουργείο Υγείας, πλην όμως λόγω γραφειοκρατίας καθυστέρησε η καταβολή των νοσήλειων, με αποτέλεσμα, το 2015, η μικρή να πεθάνει προτού προλάβει να μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα γινόταν η εγχείρηση.

Ο θάνατός της προκάλεσε έντονες αντιδράσει στη χώρα, με του πολίτες να διαδηλώνουν στους δρόμους αξιώνοντας την παραίτηση του κ. Τοντόροφ.

Ο παππούς της 15χρονης, από την πλευρά του, θεώρησε ως υπαίτιο για τον θάνατο της εγγονής τον υπουργό και, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, πήγαινε καθημερινά στον τάφο της μικρής και ορκιζόταν εκδίκηση.

Την Πέμπτη και ενώ ο Ν. Τοντόροφ προσερχόταν στο κτήριο του υπουργείου για να παραδώσει στον διάδοχό του, ο 60χρονος τον περίμενε τον πλησίασε και επιχείρησε να τον πυροβολήσει με πιστόλι στο κεφάλι.

Ο απερχόμενος υπουργός Τοντόροφ αντιλήφθηκε την κίνησή του, έπιασε το οπλισμένο χέρι του με αποτέλεσμα η σφαίρα να αλλάξει πορεία και στη συνέχεια ο δράστης συνελήφθη από τη φρουρά του.

Ο νέος πρωθυπουργος Ζόραν Ζαεφ καταδίκασε την απόπειρα, ωστόσο το συντηρητικό – εθνικιστικό VMRO του πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι ο Ν. Τοντόροφ είχε στοχοποιηθεί από καιρό από το κόμμα της κεντροαριστερής «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας» (SDSM) του κ. Ζάεφ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.