ΠΓΔΜ: Συνεδριάζει ξανά σήμερα η βουλή

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές τροπολογίες και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας.

Η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της Βουλής μετατέθηκε για σήμερα, καθώς, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, δεν είχε εξασφαλίσει τους 80 από τους 120 βουλευτές, που συνιστούν την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το κόμμα το οποίο αναμένεται να κρίνει τη διαδικασία είναι το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα BESA, το οποίο διαθέτει δύο έδρες και γι’ αυτό υπήρξαν χθες εντατικές διαβουλεύσεις.

«Αυτό που ζητά το BESA είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, να μη δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης», ανέφερε χθες ο Ζόραν Ζάεφ.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά την υπηκόοτητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως “μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως “της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” και στα αγγλικά ως “Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia”».

Σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, θα βρεθεί μία συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα αυτό και η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.