ΠΓΔΜ: Την κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών – Αλβανών παρουσίασε ο Ζάεφ

Ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών της ΠΓΔΜ και εντολοδόχος πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε την Κυριακή τη σύνθεση της κυβέρνησής του, η οποία την Τρίτη θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο (Συνέλευση της Δημοκρατίας) της χώρας.

Οι βασικές κυβερνητικές θέσεις είναι μοιρασμένες μεταξύ της κεντροαριστερής «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας» (SDSM) του κ. Ζάεφ και του ισχυρότερου κόμματος της αλβανικής μειονότητας της χώρας, της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ολοκληρωμένη Ένταξη (DUI) του Αλί Αχμέτι.

Η SDSM, η οποία ελέγχει 49 από τις 120 έδρες στο κοινοβούλιο, διορίζει 16 υπουργούς, ενώ η DUI, που ελέγχει 10 έδρες, διορίζει έξι υπουργούς, με την Συμμαχία για τους Αλβανούς, που έχει τρεις βουλευτές, να λαμβάνει και αυτή δύο υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Το κόμμα Besa («Όρκος»), το δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό αλβανικό κόμμα, αποφάσισε να μην λάβει μέρος στην κυβέρνηση, αλλά θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.

Το σύνολο των κομμάτων που αναμένεται να στηρίξουν την κυβέρνηση Ζάεφ ελέγχουν 67 εκ των 120 εδρών της Βουλής.

Η αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ραντιμίλα Σεκερίνσκα θα αναλάβει το υπουργείο Άμυνας, ενώ ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Όλιβερ Σπασόβσκι, θα αναλάβει υπουργός Εσωτερικών.

Ο βεταράνος διπλωμάτης Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ήταν μέλος του κεντροδεξιού – δεξιού VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρουέφσκι, ωστόσο το εγκατέλειψε επικρίνοντας σφοδρά τον πρώην πρωθυπουργό, αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.

Ο Χάζμπι Λίκα, στέλεχος της DUI, θα αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και θα έχει την εποπτεία της εφαρμογής της συμφωνίας της Οχρίδας του 2001, με την οποία σταμάτησαν οι συγκρούσεις των αρχών της ΠΓΔΜ με τους Αλβανούς αποσχιστές αντάρτες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.