Πιέσεις για παραίτηση Μόντι εν μέσω καταγγελιών για το deal αεροσκαφών με τη Γαλλία

Πιέσεις για παραίτηση δέχεται ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, μετά τις καταγγελίες για διαφθορά σε μεγάλη συμφωνία στρατιωτικών αεροσκαφών με τη Γαλλία.

Η υπόθεση αφορά την αγορά 36 Rafale από την Dassault Aviation, αξίας 8,7 δισ. δολαρίων, η οποία είχε κλείσει το 2016. Η αντιπολίτευση στην Ινδία έκανε εδώ και καιρό λόγο για αδιαφάνεια και κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι πλήρωσε υπερβολικά υψηλό αντίτιμο. Έχει καλέσει δε την κυβέρνηση να απαντήσει για την επιλογή της Reliance Defence, εταιρείας του δισεκατομμυριούχου Ανίλ Αμπάνι, ως εταίρου της Dassault.

Βάσει της ινδικής νομοθεσίας μία ξένη εταιρεία πρέπει να επενδύει τουλάχιστον το 30% του συμβολαίου στην Ινδία. Για να ανταποκριθεί στους κανόνες η γαλλική εταιρεία επέλεξε την Reliance αντί της κρατικά ελεγχόμενης Hindustan Aeronautics, που κατασκευάζει αεροσκάφη εδώ και δεκαετίες.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ερωτηθείς για την υπόθεση σε γαλλική εφημερίδα, ανέφερε ότι το Νέο Δελχί πίεσε για την επιλογή της Reliance. «Δεν είχαμε άλλη επιλογή, διαλέξαμε αυτόν που υπέδειξαν» φέρεται να είπε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.