Πήγε σε δικαστική μάχη για οικονομική διαφορά 0,24 ευρώ και κέρδισε μετά από 22 χρόνια

Μπορεί ο Tungnath Chaturvedi, ένας δικηγόρος από την Ινδία να χρεώθηκε επιπλέον μόλις 20 ρουπίες (0,24 ευρώ) για δύο εισιτήρια που είχε αγοράσει το 1999, αλλά δεν το άφησε να περάσει έτσι. Πήγε την υπόθεση στα δικαστήρια και τελικά κέρδισε.

Δικαστήριο για τα δικαιώματα των καταναλωτών αποφάνθηκε την περασμένη εβδομάδα υπέρ του Tungnath Chaturvedi και ζήτησε από τους εταιρεία των σιδηροδρόμων να επιστρέψει το ποσό για το εισιτήριο και μάλιστα με… τόκους.

«Έχω παρακολουθήσει περισσότερες από 100 ακροάσεις σε σχέση με αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Tungnath Chaturvedi, 66 ετών, στο BBC. «Αλλά δεν μπορεί να κοστολογήσει κανείς την ενέργεια και τον χρόνο που έχασα πολεμώντας αυτή την υπόθεση».

Το χρονικό
Ο Tungnath ταξίδευε από τη Mathura στο Moradabad όταν ένας υπάλληλος που έκλεινε εισιτήρια, τον υπερχρέωσε να πάρει δύο εισιτήρια. Τα εισιτήρια κόστιζαν 35 ρουπίες το καθένα, αλλά όταν έδωσε 100 ρουπίες, ο υπάλληλος επέστρεψε 10 ρουπίες, χρεώνοντας 90 ρουπίες για τα εισιτήρια αντί για 70.

Διαμαρτυρήθηκε στον υπάλληλο ότι τον είχε χρεώσει υπερβολικά, αλλά δεν επέστρεψαν στον κ. Chaturvedi χρήματα.

Έτσι, αποφάσισε να καταθέσει μήνυση κατά των Βορειοανατολικών Σιδηροδρόμων – έναν κλάδο των Ινδικών Σιδηροδρόμων – και του υπαλλήλου κράτησης σε δικαστήριο καταναλωτών στη Mathura.

Είπε ότι του πήρε χρόνια εξαιτίας του αργού ρυθμού με τον οποίο λειτουργεί η δικαιοσύνη στην Ινδία.

«Οι σιδηρόδρομοι προσπάθησαν να απορρίψουν την υπόθεση, λέγοντας ότι οι καταγγελίες πρέπει να απευθύνονται σε σιδηροδρομικό δικαστήριο και όχι σε δικαστήριο καταναλωτών», δήλωσε.

Μετά από τον μακρύ αγώνα, η απόφαση διέταξε τους σιδηροδρόμους να του καταβάλουν 15.000 ρουπίες (180 ευρώ) ως ξεχωριστεί αποζημίωση και επιπλέον τις 20 ρουπίες με τόκο 12%, για κάθε έτος από το 1999 έως το 2022. Το δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης ότι εάν το ποσό δεν καταβληθεί εντός του καθορισμένου χρονικού διαστήματος των 30 ημερών, το επιτόκιο θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στο 15%.

Ο Tungnath Chaturvedi δήλωσε ότι η αποζημίωση που έλαβε ήταν πενιχρή και δεν αναπληρώνει την ψυχική οδύνη που του προκάλεσε η υπόθεση. Η οικογένειά του προσπάθησε αρκετές φορές να τον αποτρέψει από το να συνεχίσει την υπόθεση, χαρακτηρίζοντάς την χάσιμο χρόνου, αλλά εκείνος συνέχισε.

«Δεν είναι τα χρήματα που έχουν σημασία. Πρόκειται πάντα για έναν αγώνα για τη δικαιοσύνη και έναν αγώνα κατά της διαφθοράς, οπότε άξιζε τον κόπο», δήλωσε.

Τι είναι τα δικαστήρια καταναλωτών στην Ινδία
Τα δικαστήρια καταναλωτών στην Ινδία ασχολούνται ειδικά με παράπονα που σχετίζονται με παροχή υπηρεσιών. Αλλά είναι γνωστό ότι είναι υπερφορτωμένα από υποθέσεις και μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να επιλυθούν ακόμη και οι πιο απλές υποθέσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.