Πούτιν: Η πολιτική κόντρα στις ΗΠΑ εμποδίζει τη συνάντηση με τον Τραμπ

Στις εσωτερικές πολιτικές έριδες στις ΗΠΑ απέδωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τις δυσκολίες αναφορικά με την διοργάνωση μίας συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι οι δύο ηγέτες θα συναντώνταν σύντομα. Έκτοτε η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα κλιμακώθηκε περαιτέρω εξαιτίας της κρίσης στη Συρία και της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

Ο Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η προταθείσα διάσκεψη προσέκρουσε σε προβλήματα και η διοργάνωσή της δεν ήταν εφικτή προς το παρόν. Ερωτηθείς από τον αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ORF σχετικά με τους λόγους της καθυστέρησης, ο ίδιος απάντησε: «Θα πρέπει να ρωτήσετε τους συναδέλφους μας στις ΗΠΑ. Κατά τη γνώμη μου είναι το αποτέλεσμα της σκληρής εγχώριας πολιτικής διαμάχης στις ΗΠΑ». Ο Πούτιν, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στον ORF εν όψει της επίσκεψής του αύριο Τρίτη στην Αυστρία, δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

Ο Τραμπ δέχεται πιέσεις από την έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ για το αν υπήρξε ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές το 2016.

«Σε μια από τις τελευταίες συζητήσεις μας, ο Ντόναλντ εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο μιας νέας κούρσας εξοπλισμών. Συμφωνώ μαζί του απολύτως» ανέφερε ο Πούτιν σε απόσπασμα της συνέντευξής του, η οποία θα προβληθεί αργότερα σήμερα. Πέραν της αναφοράς του στην απόσυρση των ΗΠΑ, το 2002, από τη συνθήκη για την απαγόρευση των αντιβαλλιστικών συστημάτων, ο Πούτιν δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

Μια εξίσου ασαφή αναφορά στο ζήτημα είχε κάνει και ο Τραμπ τον Απρίλιο. «Σταματήστε την κούρσα των εξοπλισμών» είχε γράψει σε tweet του στο οποίο ανέφερε επίσης και την παροχή «βοήθειας» προς τη ρωσική οικονομία.