Πουτζντεμόν: Μπορώ να κυβερνήσω την Καταλονία από το Βέλγιο

Ο καθαιρεθείς τέως πρωθυπουργός της Καταλονίας, ο οποίος είχε απομακρυνθεί με απόφαση της Μαδρίτης μετά την απόπειρα ανεξαρτητοποίησης της επαρχίας του από την Ισπανία, τόνισε την Παρασκευή ότι θα μπορούσε να ασκήσει τα καθήκοντα του τοπικού πρωθυπουργού της Καταλονίας από το Βέλγιο, όπου έχει καταφύγει για να αποφύγει τη σύλληψη.

«Υπάρχουν μόνον δύο επιλογές: η μία είναι να είμαι στη φυλακή, απ’ όπου όμως δεν θα μπορώ να συναντώ ανθρώπους, να απευθύνομαι στον λαό, να γράφω», δήλωσε ο κ. Πουτζντεμόν, για τον οποίο εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης το οποίο θα ενεργοποιηθεί μόλις εισέλθει εκ νέου σε ισπανικό έδαφος.

«Ο μόνος άλλος τρόπος είναι να συνεχίσω να κάνω όλα αυτά ελεύθερα και με ασφάλεια», πρόσθεσε, υπονοώντας τη δυνατότητα να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της Τζενεραλιτάτ (καταλανικής κυβέρνησης) από το βελγικό έδαφος.

«Στις μέρες μας, όλα τα πρότζεκτ μεγάλων επιχειρήσεων και ακαδημαϊκής έρευνας γίνονται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών», πρόσθεσε.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι ο μόνος υποψήφιος για την πρωθυπουργία από το μπλοκ των αυτονομιστικών – αποσχιστικών δυνάμεων, που πλειοψηφούν στο καταλανικό τοπικό κοινοβούλιο με 70 από τις 135 έδρες.

Το κεντρώο – κεντροδεξιό αυτονομιστικό του πολιτικό μπλοκ, «Μαζί για την Καταλονία», ήρθε δεύτερο στις εκλογές, μετά τους κεντρώους, ενωτικούς προς την Ισπανία Ciudadanos, αλλά πρώτο μεταξύ των κομμάτων του αποσχιστικού στρατοπέδου.

Η κεντρική ισπανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα διατηρήσει τον απευθείας έλεγχό της στην Καταλονία εάν ο Κάρλες Πουτζντεμόν επιχειρήσει να κυβερνήσει από το Βέλγιο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.