ΠΟΥ: Ελπίδα για εκατομμύρια δόσεις εμβολίου του Covid-19 φέτος

Την ελπίδα ότι εντός του έτους θα μπορούν να παραχθούν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον Covid-19 και δύο δισεκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021, εξέφρασε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όπως δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν, ο Οργανισμός σχεδιάζει τώρα ποιος θα πρέπει να λάβει τις πρώτες δόσεις, μόλις το εμβόλιο εγκριθεί.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους εργαζομένους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, γιατρούς και νοσηλευτές, στις ευπαθείς ομάδες λόγω ηλικίας ή άλλων νοσημάτων, και σε αυτούς που εργάζονται ή ζουν σε περιβάλλον υψηλής μεταδοτικότητας, όπως φυλακές και γηροκομεία.

«Ελπίζω, είμαι αισιόδοξη. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου ωστόσο είναι ένα περίπλοκο εγχείρημα, με πολλή αβεβαιότητα», τόνισε. «Το καλό είναι ότι έχουμε πολλά εμβόλια και πλατφόρμες, ούτως ώστε εάν το ένα αποτύχει, ή εάν και ένα δεύτερο αποτύχει, δεν θα πρέπει να χάσουμε την ελπίδα, να μην τα παρατήσουμε».

Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους περίπου 10 πιθανών εμβολίων διεξάγονται αυτήν την περίοδο, με την ελπίδα ότι τους επόμενους μήνες θα μπορέσει να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο. Κάποιες χώρες ήδη πραγματοποιούν συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες για να παραγγείλουν δόσεις, έστω και αν η αποτελεσματικότητα κάποιου εμβολίου δεν έχει ακόμη αποδειχτεί.

Η Σουαμινάθαν χαρακτήρισε αισιόδοξη τη φιλοδοξία για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις φέτος και ένα «μεγάλο εάν» την ελπίδα για έως δύο δισεκατομμύρια δόσεις από έως τρία διαφορετικά εμβόλια του χρόνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία γενετικής ανάλυσης έως τώρα, πρόσθεσε, ο νέος κορονοϊός δεν έχει ακόμα μεταλλαχθεί με τρόπους που θα μπορούσαν να μεταβάλουν τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.