ΠΟΥ: Η επιδημία του Covid-19 ίσως βγει εκτός ελέγχου μετά το πρώτο κρούσμα στην υποσαχάρια Αφρική

O Covid-19 πέρασε για πρώτη φορά και τα σύνορα της υποσαχάριας Αφρικής. Καθώς οι επιχειρήσεις προειδοποιούν για τα κέρδη και οι αναλυτές χτυπούν καμπανάκι για την «υγεία» της παγκόσμιας οικονομίας, ο νέος κοροναϊός εξαπλώνεται, με επιβεβαιωμένα κρούσματα να αναφέρονται επίσης για πρώτη φορά στη Νέα Ζηλανδία και τη Λιθουανία. Οι ασθενείς παγκοσμίως εξακολουθούν να υπερβαίνουν εκείνους στην Κίνα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι η επιδημία τώρα βρίσκεται στο πιο «κρίσιμο στάδιο», αφήνοντας πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο της πανδημίας και του κινδύνου η κατάσταση να βγει εντελώς εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Νιγηρίας, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι Ιταλός υπήκοος, ο οποίος εργάζεται στη χώρα και επέστρεψε στο Λάγος στις 25 Φεβρουαρίου.

Το κρούσμα είναι το τρίτο στην αφρικανική ήπειρο, μετά την Αίγυπτο και την Αλγερία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ωστόσο, τα «εύθραυστα συστήματα υγείας» της Αφρικής αυξάνουν τον σημαντικό κίνδυνο ραγδαίας εξάπλωσης του Covid-19.

Δύο πολίτες επίσης της Νότιας Αφρικής, μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου «Princess Diamond», το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα για περισσότερο από τρεις εβδομάδες ανοιχτά της Ιαπωνίας, προβλήθηκαν από τον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Πρετόρια. Πρόκειται για τους πρώτους Νοτιοαφρικανούς που προσβάλλονται από τον νέο κοροναϊό.

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι σε περίπου 50 χώρες έχουν μολυνθεί. Περίπου 2.800 έχουν πεθάνει, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, απ’ όπου ξεκίνησε το ξέσπασμα της επιδημίας, αν και τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται ύφεση στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων.

Συμφώνα με τον νεότερο απολογισμό ανά χώρα, στην Κίνα καταγράφηκαν 44 θάνατοι και 327 νέα κρούσματα. Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε 256 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων να ανέρχεται σε 2.022, μακράν ο μεγαλύτερος εκτός Κίνας.

Στην Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, ελέγχονται 8.400 άνθρωποι που έφθασαν με εσωτερικές πτήσεις, ενώ στη Γαλλία καταγράφονται συνολικά 38 κρούσματα και στην Ιταλία, τη μεγαλύτερη εστία στην Ευρώπη με εκατοντάδες κρούσματα, 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το Ιράν, όπου επίσης καταγράφονται εκατοντάδες κεούσματα (245, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό), 26 άνθρωποι έχουν πεθάνει αφότου προσβλήθηκαν από τον Covid-19. Μεταξύ των ασθενών περιλαμβάνονται και αξιωματούχοι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.