Προειδοποίηση Σόιμπλε: Η λαϊκιστική ρητορική ενίοτε οδηγεί στον ναζισμό

Το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας επικαλέστηκε ο κεντροδεξιός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκειμένου να προειδοποιήσει για τους κινδύνους της εμπρηστικής ρητορικής λαϊκιστικών κινημάτων ανά τον πλανήτη.

Σε συζήτηση για τις εκλογές στις ΗΠΑ και τον λαϊκισμό στην Ευρώπη, ο Γερμανός υπουργός σημείωσε: «Το ζήσαμε αρκετά αυτό στη Γερμανία στο παρελθόν, δεν το χρειαζόμαστε πια. Δεν πρέπει να κάνουμε τις μεινότητες αποδιοπομπαίους τράγους για προβλήματα που εμείς αδυνατούμε να λύσουμε. Όποιος το ξεκινήσει αυτό, θα καταλήξει εκεί που κάποτε βρεθήκαμε εμείς, στο πιο οριακό σημείο της γερμανικής ιστορίας (σ.σ. αναφορά στη ναζιστική περίοδο)».

Ο βετεράνος συντηρητικός πολιτικός κατηύθυνε τα βέλη του στο εθνικιστικό δεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο κινείται όλο και περισσότερο προς την Ακροδεξιά και το οποίο κερδίζει ψηφοφόρους από την κεντροδεξιά Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε.

Η ηγέτιδα της AfD Φράουκε Πέτρι είχε συγχαρεί την προηγούμενη εβδομάδα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές και επέκρινε την κ. Μέρκελ για την υπόμνηση που έκανε προς τον Ρεπουμπλικανό πολιτικό σχετικά με τις δημοκρατικές αξίες. «Η πολιτική ορθότητα τελείωσε», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Φρ. Πέτρι.

Για την πιθανότητα η εκλογή Τραμπ να αναδιατάξει την εικόνα του πλανήτη, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι η Γερμανία «θα επιβιώσει» και συμφώνησε με τη θέση συνομιλητών του ότι «το αξίωμα υπερβαίνει το μεμονωμένο πρόσωπο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.