Πρώτα ο λογαριασμός, μετά η συμφωνία για το Brexit, σύμφωνα με την ΕΕ

Η Βρετανία δέχθηκε να επιλυθεί πρώτα το ζήτημα του «λογαριασμού» για την έξοδό της από την ΕΕ, καθώς και το ζήτημα των ευρωπαίων μεταναστών που ζουν στο έδαφός της, αναφέρει η Κομισιόν.

Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο της Βρετανίας επιμένει ότι μία εμπορική συμφωνία θα πρέπει να συζητηθεί ταυτόχρονα.

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ξεκινούν επισήμως στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και θα συνεχιστούν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ΕΕ θα έχει στόχο να εξετάσει εάν θα υπάρξει «αρκετή πρόοδος» έως τον Οκτώβριο, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να περάσουν στην επόμενη φάση, αναφέρει ανταποκριτής του BBC.

Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν αναφέρει: «Η έναρξη των διαπραγματεύσεων σε πολιτικό επίπεδο την επόμενη εβδομάδα θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών, τον οικονομικό διακανονισμό, τα σύνορα της Βορείου Ιρλανδίας και άλλα ζητήματα για τον διαχωρισμό».

Η Κομισιόν σημειώνει ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν τη δομή των διαπραγματεύσεων και τα θέματα που θα τις απασχολήσουν τους ερχόμενους μήνες.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπουργείου Brexit, δήλωσε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά τη στάση της Βρετανίας και τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία πρέπει να λάβουν χώρα μαζί με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Είμαστε ξεκάθαροι όσον αφορά την προσέγγισή μας προς αυτές τις διαπραγματεύσεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

«Όπως αναφέρουμε και στην επιστολή για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, η θέση μας είναι ότι η συμφωνία απομάκρυνσης και οι όροι για τη μελλοντική σχέση (με την ΕΕ) πρέπει να συμφωνηθούν μαζί» σημείωσε ο εκπρόσωπος.

«Πιστεύουμε ότι η διαδικασία αποχώρησης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να ληφθεί υπόψη η μελλοντική σχέση» τόνισε και πρόσθεσε: «Όπως λέει η ίδια η ΕΕ: “τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα”».

Ο εκπρόσωπος είπε, πάντως, ότι ορισμένα ζητήματα θα συζητηθούν πρώτα, ανάμεσά τους το ζήτημα των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των βρετανών πολιτών στην ΕΕ. «Θέλουμε να μπει τέλος στην ανησυχία που αντιμετωπίζουν τέσσερα εκατομμύρια πολίτες» είπε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.