Πρώτα ρωσοκινεζικά ναυτικά γυμνάσια στην ιστορία στη Βαλτική

Στην Θάλασσα της Βαλτικής άρχισαν τα ρωσο-κινεζικά ναυτικά γυμνάσια τα οποία θα διαρκέσουν έως και τις 27 Ιουλίου. Τα κινεζικά πολεμικά πλοία κατέπλευσαν την Παρασκευή στο Μπαλτίσκ, βάση του ρωσικού στόλου στην Βαλτική. Πρόκειται για την πρώτη στην ιστορία επίσκεψη κινεζικών πολεμικών πλοίων στην θάλασσα της Βαλτικής.

Συνολικά στα γυμνάσια συμμετέχουν περίπου 10 πολεμικά πλοία, περισσότερα από 10 πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα των δύο χωρών, ενώ έχουν ως στόχο να αναβαθμίσουν με τρόπο αποτελεσματικό την συνεργασία μεταξύ των πληρωμάτων του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας και της Κίνας όπως και την κοινή αντιμετώπιση απειλών που σχετίζονται με την ασφάλεια των δύο χωρών.

Το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, αναφερόμενο στα κοινά ναυτικά γυμνάσια, γράφει ότι συμβάλλουν «στην εδραίωση και διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, στην ενίσχυση της φιλίας και στην επαγγελματική συνεργασία των δύο στόλων».

Ο σχολιαστής του πρακτορείου Rίa Novosti, Αλεξάντρ Χρολένκο επισημαίνει ότι η συνεργασία δεν είναι συμβολική, καθώς στα γυμνάσια συμμετέχει ένα από τα πλέον σύγχρονα πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού, το αντιτορπιλικό «Τσανσά», το οποίο οι Kινέζοι χαρακτηρίζουν ως «ένα από τα καλύτερα στον κόσμο», όπως και η φρεγάτα «Νιουντσέν», η οποία συμμετείχε παλαιότερα στη διεθνή αποστολή κατά της πειρατείας στον Κόλπο του Άντεν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.