Πρώτος ο Σουνάκ στην πρώτη ψηφοφορία για τη διαδοχή Τζόνσον – Ποιοι έμειναν εκτός «κούρσας»

Με σημαντικό προβάδισμα ο Ρίσι Σουνάκ ηγείται του πρώτου γύρου της εσωκομματικής ψηφοφορίας για την αρχηγία του Συντηρητικού κόμματος, μετά τις αναταράξεις που οδήγησαν τον Μπόρις Τζόνσον σε παραίτηση.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ήταν ο πρώτος που εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς τού Τζόνσον και παραιτήθηκε, ανοίγοντας τον δρόμο για τις αποχωρήσεις δεκάδων μελών των Τόρις.

Εκτός «κούρσας» Χαντ και Ζαχάουι
«Αισθάνομαι υπέροχα» δήλωσε ο Σουνάκ, σε ένα από τα πρώτα σχόλια στα οποία προχώρησε, στη διάρκεια σύντομων δηλώσεών του στο BBC.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζόνσον δέχθηκε πυρά για το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός, Κρις Πίντσερ, συνέχισε να αποτελεί μέλος της κυβέρνησης παρ’όλο που είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση.

Δεύτερη μετά τον Σουνάκ, στην πρώτη ψηφοφορία, από την οποία έμειναν έξι διεκδικητές, ήρθε η πρώην υπουργός Άμυνας και νυν υφυπουργός Εμπορικής Πολιτικής, Πένι Μόρντοντ, και τρίτη, ένα από τα φαβορί στις δημοσκοπήσεις, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας.

Εκτός «κούρσας» μένουν ο πρώην υπουργός Υγείας, Τζέρεμι Χαντ, και ο αντικαταστάτης του Σουνάκ στο υπουργείο Οικονομικών, Ναντίμ Ζαχάουι. 

Οι υποψήφιοι με τη σειρά ψήφων

Οι υποψήφιοι, με τη σειρά ψήφων που συγκέντρωσαν, κατατάσσονται ως εξής:

Πρώτος ο Ρίσι Σουνάκ με 88 ψήφους, πρώην υπουργός Οικονομικών

Δεύτερη η Πένι Μόρντοντ με 67 ψήφους, πρώην υπουργός Άμυνας και νυν υφυπουργός Εμπορικής Πολιτικής.

Τρίτη η Λιζ Τρας με 50 ψήφους, υπουργός Εξωτερικών.

Τέταρτη η Κέμι Μπέιντενοκ με 40 ψήφους, υφυπουργός Τοπικής Διακυβέρνησης, Πίστεως και Κοινοτήτων.

Πέμπτος ο Τομ Τούγκεντχαντ με 37 ψήφους, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων.

Έκτη η Σουέλα Μπράβερμαν με 32 ψήφους, Γενική Εισαγγελέας.

Αύριο Πέμπτη, όπως και σήμερα, κάθε βουλευτής από τους 358 των Συντηρητικών, σε μυστική ψηφοφορία, έχει δικαίωμα να ψηφίσει έναν υποψήφιο. Όποιος από αυτούς έρθει τελευταίος, φεύγει από την κούρσα διαδοχής. Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί.Το αργότερο μέχρι τις 21 Ιουλίου, όταν κλείνει το κοινοβούλιο για τις καλοκαιρινές διακοπές, θα πρέπει να έχουν απομείνει μόνο δύο υποψήφιοι. Αυτοί θα ξεκινήσουν άμεσα την προεκλογική τους εκστρατεία, απευθυνόμενοι στα περίπου 200.000 μέλη των Τόρις, τα οποία με επιστολική ψήφο θα επιλέξουν τον επόμενο αρχηγό των Συντηρητικών, που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, όταν ανοίξει η Βουλή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.