Ψυχρό το κλίμα στη συνάντηση Κουρτς – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες

Φιλοευρωπαίος δήλωσε ο νικητής των αυστριακών βουλευτικών εκλογών της Κυριακής Σεμπάστιαν Κουρτς, αρχηγός της Κεντροδεξιάς, μετά τη συνάντησή του πριν το μεσημέρι στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα ότι «την απόφαση για το πώς θα σχηματίσουμε την κυβέρνηση, θα την λάβουμε εμείς στην Αυστρία».

Ο κ. Κουρτς, επικεφαλής του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος αναμένεται να λάβει την Παρασκευή από τον πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση εάν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις ως προς μία κυβερνητική σύμπραξη της Κεντροδεξιάς με την Ακροδεξιά.

Ο Αυστριακός πολιτικός περιορίστηκε μόνον να αναφέρει ότι επρόκειτο για μία κατ΄ ιδίαν συνομιλία και ο ίδιος δεν είναι αυτός που θα δημοσιοποιήσει το περιεχόμενό της.

Ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Γιούνκερ τού αναγνώρισε φιλοευρωπαϊσμό, καθώς «δεν χρειάζεται να του το διαβεβαιώσω, το γνωρίζει ούτως ή άλλως».

Ο κ. Κουρτς θα έχει συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσο και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκουν και οι τρεις, όπως και ο κ. Γιούνκερ.

Ενδεικτικό θεωρείται πάντως το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θέλησε να προβεί σε καμία δήλωση μετά τις συνομιλίες τους, ενώ παρατηρητές στη Βιέννη κάνουν παραλληλισμούς των αποσαφηνίσεων του Κουρτς, ως προς το ποιος αποφασίζει για την μορφή της κυβέρνησης, με το προεκλογικό σύνθημα του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος «Εκλέγουμε όποιον εμείς θέλουμε» κατά τις προεδρικές εκλογές του 1986, για τον υποψήφιό του, τον αμφιλεγόμενο, λόγω του πιθανολογούμενου ναζιστικού παρελθόντος του, Κουρτ Βάλντχαϊμ.

Στο θέμα της Τουρκίας ο Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε στις δηλώσεις του την πάγια τοποθέτησή του ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και ότι ο ίδιος υποστηρίζει την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και της προενταξιακής βοήθειας, η οποία προβλέπεται στον κοινοτικό προϋπολογισμό και η οποία μέχρι το 2020 ανέρχεται σε πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.