Πυρά κατά του Ολλανδού υπ. Εξωτερικών που είπε ψέματα για συνάντηση με τον Πούτιν

Ενώπιον του ολλανδικού κοινοβουλίου καλείται να απολογηθεί αυτή την ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Χάλμπε Ζίστρα, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα σχετικά με συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, το 2006, σε ιδιωτικό χώρο.

Ο κ. Ζίστρα, μέλος του κεντρώου – κεντροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, αναμένεται να δεχθεί πολλές ερωτήσεις και πίεση από την αντιπολίτευση προκειμένου να παραιτηθεί.

Ο νυν επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι, κατά τη συνάντηση εκείνη, ο κ. Πούτιν είχε αναφερθεί στη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής ως τμήμα της «Μεγάλης Ρωσίας».

Τη Δευτέρα, ο Ολλανδός πολιτικός παραδέχθηκε ότι δεν ήταν παρών όταν ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε τα συγκεκριμένα σχόλια, αλλά ότι κάποιος που ήταν παρών τού είχε διηγηθεί την ιστορία.

Δήλωσε δε ότι θεώρησε τις δηλώσεις του Βλ. Πούτιν τόσο σημαντικές από γεωπολιτική άποψη που ανέλαβε να τις δημοσιοποιήσει, λέγοντας ότι τις έχει ακούσει ο ίδιος, ώστε να προστατεύσει την πηγή του.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ολλανδία κατηγόρησε «ορισμένους» ότι διασπείρουν «ψευδείς ειδήσεις» για να παρουσιάσουν τη Ρωσία ως χώρα που έχει επεκτατικές φιλοδοξίες.

Η διαμάχη ξέσπασε μία ημέρα πριν τη συνάντηση του Χ. Ζίστρα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.