Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία – Παραιτούνται οι υπουργοί του Ρέντσι

«Οι δυο υπουργοί μου παραιτούνται από την κυβέρνηση» ανακοίνωσε ο Ματτέο Ρέντσι και πλέον ο πρωθυπουργός Κόντε καλείται είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης είτε να να παραιτηθεί. Αποκλείει ενδεχόμενο συνεργασίας «με τις δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής και εθνικιστικής δεξιάς» ο Ρέντσι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης, 13.01.2021, ότι οι δυο υπουργοί και ο ένας υφυπουργός του κόμματός του, Ζωντανή Ιταλία, παραιτούνται από την κυβέρνηση Κόντε.

“Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου”, τόνισε ο Ρέντσι.

Τι θα γίνει τώρα στην Ιταλία
Αναμένεται, τώρα, η επόμενη κίνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, ή θα παραιτηθεί μεταβαίνοντας στον προεδρικό μέγαρο, για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Ματτέο Ρέντσι, πάντως, πρόσθεσε ότι “οι παραιτήσεις αυτές στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι το εφικτό”.

Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη περιθώριο για διάλογο, αλλά με νέο πρόγραμμα και με νέες προτεραιότητες για την κυβερνητική δράση.Δεν «βλέπει» εκλογές ο Ρέντσι μετά την… βόμβα
Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος Ζωντανή Ιταλία, αφού ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους δυο υπουργούς του από την κυβέρνηση Ρέντσι, πρόσθεσε ότι «δεν θα συνεργαστεί, σε καμία περίπτωση, με τις δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής και εθνικιστικής δεξιάς».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι η χώρα θα πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, «διότι στο κοινοβούλιο υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση».

Ο Ρέντσι, πάντως, τόνισε ότι το κόμμα του, τις αμέσως επόμενες ώρες θα ψηφίσει, στο κοινοβούλιο, υπέρ της αποζημίωσης 600 εκατομμυρίων ευρώ στους επιχειρηματίες που επλήγησαν από τον κορονοϊό, την οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση Κόντε.

Πώς φτάσαμε ως εδώ
Ο Ρέντσι έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη πως θεωρεί το κυβερνητικό έργο αναποτελεσματικό, ενώ η υπουργός Γεωργίας Τερέζα Μπελανόβα τόνιζε χθες πως «ο Κόντε κρατά σε ομηρία την κυβερνητική του πλειοψηφία».

Τα δυο μεγάλα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας (Πέντε Αστέρια και Δημοκρατικό Κόμμα), επισήμως επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να προκληθεί κυβερνητική κρίση και ότι η υγειονομική και οικονομική κρίση απαιτούν σύνεση και αίσθημα ευθύνης.

Πλέον, καθώς ο Ρέντσι αποφάσισε να τραβήξει το σχοινί (με στόχο και την αύξηση της δύναμής του, μιας και στην πρόθεση ψήφου δεν ξεπερνά το 2,9%), ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τις πολιτικές εξελίξεις

Ο Κόντε αναμένεται να επιχειρήσει να βρει νέους υποστηρικτές στο κοινοβούλιο, ώστε να συνεχίσει να κυβερνά. Το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει δείξει ένα σχετικό ενδιαφέρον, καθιστώντας σαφές, όμως, ότι θα ψηφίζει ή θα απορρίπτει τον κάθε νόμο ανάλογα με το περιεχόμενό του, χωρίς καμία γενικότερη δέσμευση συνεργασίας.

Διαφορετικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα πρέπει να αποφασίσει αν θεωρεί ότι μπορούν να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές (παρά τις πρακτικές δυσκολίες που θέτει η πανδημία του κορονοϊού) ή πρέπει να επιλεγεί η λύση μιας νέας κυβέρνησης: ένα κυβερνητικό σχήμα με όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό πολιτικών δυνάμεων και καινούριο πρωθυπουργό, χωρίς συγκεκριμένη κομματική ταυτότητα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.