Ρωσία και Β. Κορέα στέλνουν ξεχωριστά μηνύματα στην Ουάσιγκτον

Θερμή υποδοχή, με μουσική και παραδοσιακό ψωμί καραβάι, υποδέχτηκαν Ρώσοι αξιωματούχοι τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας στο Βλαδιβοστόκ, την Τετάρτη. «Ελπίζω αυτή η επίσκεψη να είναι επιτυχημένη και χρήσιμη», σχολίασε με νόημα ο Κιμ στο κρατικό ρωσικό δίκτυο Rossiya 24, αφήνοντας ίσως υπονοούμενα για την αποτυχημένη Σύνοδο Κορυφής στο Ανόι με τον Ντόναλντ Τραμπ και στέλνοντας στην Ουάσιγκτον έμμεσο μήνυμα ότι διαθέτει και άλλα εναλλακτικά περιφερειακά στηρίγματα προς την ηγεσία του.

«Ελπίζω ότι κατά τις συζητήσεις με τον σεβαστό πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, θα είμαι σε θέση να συζητήσω με συγκεκριμένο τρόπο ζητήματα σχετικά με τη διευθέτηση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο και την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων», πρόσθεσε ο βορειοκορεάτης ηγέτης ελπίζοντας να αναδειχθεί σε «σοβαρό πρωταγωνιστή» της διεθνούς σκηνής, αλλά χωρίς να εξασφαλίσει την επιδιωκόμενη ανακούφιση από τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Όπως έχει γίνει γνωστό, σε αυτήν την πρώτη Σύνοδο Κορυφής Κιμ – Πούτιν, η οποία θα διεξαχθεί αύριο, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν «το πυρηνικό πρόβλημα» της κορεατικής χερσονήσου. Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο συμφωνούν ότι ο Κιμ προσέρχεται σε αυτή τη Σύνοδο χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες. Στόχος του Κιμ να είναι να αναζητήσει κυρίως τη διπλωματική στήριξη της Ρωσίας αφότου οι διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ κατέρρευσαν, με τους δύο ηγέτες να αποχωρούν από τη δεύτερη σύνοδο χωρίς καμία συμφωνία. Και να αποδείξει ότι το οικονομικό μέλλον της δεν εξαρτάται μόνο από τις ΗΠΑ.

«Οταν ο Κιμ συναντήσει τον Πούτιν, θα ζητήσει οικονομική βοήθεια και μονομερή χαλάρωση των κυρώσεων. Δεν είναι πιθανόν ότι η Μόσχα θα ικανοποιήσει τις επιθυμίες του», δηλώνει ο Αρτιόμ Λούκιν, καθηγητής του Far Eastern Federal University του Βλαδιβοστόκ.

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο, η Μόσχα δεν μπορεί να υπονομεύσει το κύρος της χάριν της φιλίας με τον Κιμ», σημειώνει ο Αρτιόμ Λούκιν. Σε κάθε περίπτωση, η Σύνοδος – την επιδιώκει καιρό τώρα ο Πούτιν – είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη Μόσχα να αποδείξει ότι σημαντικός παίκτης στην κορεατική χερσόνησο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.