Ρωσικά και κινέζικα βομβαρδιστικά μπήκαν στη ζώνη αεράμυνας της Νότιας Κορέας – Σήκωσε μαχητικά η Σεούλ

Κοινές αεροπορικές περιπολίες στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού πραγματοποίησαν Ρωσία και Κίνα ανακοίνωσε η Μόσχα με φόντο τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την αντιπαλότητα ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά της η Νότια Κορέα έκανε γνωστό ότι δικά της μαχητικά απογειώθηκαν όταν έξι ρωσικά και δύο κινεζικά πολεμικά αεροπλάνα διείσδυσαν χωρίς προειδοποίηση μέσα στη νοτιοκορεατική ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας. Τα αεροπλάνα έφυγαν τελικά όλα από τη ζώνη και δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας, διευκρίνισαν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, μια μοίρα ρωσικών και κινεζικών στρατηγικών βομβαρδιστικών «πραγματοποίησε αεροπορική περιπολία πάνω από τη θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα».

«Μια αεροπορική μοίρα, αποτελούμενη από στρατηγικά πυραυλοφόρα βομβαρδιστικά Tu-95MC των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων και από στρατηγικά βομβαρδιστικά ΧΙΑΝ Η-6Κ της Πολεμικής Αεροπορίας του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, πραγματοποίησε αεροπορικές περιπολίες πάνω από τα ύδατα της Ιαπωνικής Θάλασσας και της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Να σημειωθεί ότι η κοινή πτήση είχε διάρκεια 8 ώρες και σε ορισμένα τμήματα της πτήσης τους τα ρωσικά και κινεζικά βομβαρδιστικά «συνοδεύτηκαν από καταδιωκτικά αεροπλάνα ξένων κρατών», εξήγησε το ρωσικό υπουργείο.

«Δεν έγινε καμία παραβίαση ξένου εναέριου χώρου», υπογράμμισε το ρωσικό υπουργείο, διαβεβαιώνοντας πως οι περιπολίες αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ενός σχεδίου ρωσοκινεζικής στρατιωτικής συνεργασίας για το 2022 και «δεν στρέφονται εναντίον τρίτων χωρών».

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται με φόντο μια όλο και πιο έντονη στροφή της Ρωσίας προς την Ασία, στο πλαίσιο της αυξανόμενης απομόνωσης της Μόσχας στη διεθνή σκηνή και των χωρίς προηγούμενο δυτικών κυρώσεων που την στοχεύουν λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Είναι η πρώτη φορά που στρατιωτικά αεροπλάνα της Ρωσίας και της Κίνας προσγειώθηκαν μαζί σε ρωσικά και κινεζικά αεροδρόμια στο πλαίσιο μιας κοινής αεροπορικής περιπολίας, ανέφερε ακόμη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το Tupolev Tu-95, γνωστό στο ΝΑΤΟ με την ονομασία «Bear» (Αρκούδα), μαζί με το Tu-160 αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων μεγάλου βεληνεκούς. Είχε σχεδιαστεί κατά τον Ψυχρό Πόλεμο για να μπορεί να ρίξει πυρηνικές βόμβες στις ΗΠΑ.

Οπως ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας, οι περιπολίες εντάσσονται στο «ετήσιο σχέδιο στρατιωτικής συνεργασίας» των δύο χωρών και πραγματοποιήθηκαν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, την Ανατολική Σινική Θάλασσα και τον Δυτικό Ειρηνικό.

Στην Ιαπωνία, το γενικό επιτελείο των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε ότι δύο κινεζικά βομβαρδιστικά H-6 «εισήλθαν στην Ιαπωνική Θάλασσα και μετά πέταξαν προς βορράν» σήμερα το πρωί. «Περίπου την ίδια στιγμή, δυο ρωσικά αεροπλάνα πέταξαν προς το νότο πάνω από τη θάλασσα της Ιαπωνίας και μετά έκαναν αναστροφή», πρόσθεσε αναφέροντας πως, ως απάντηση, απογειώθηκαν ιαπωνικά καταδιωκτικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.