Σαν Σέξπιρ, αλλά για τη μεσημεριανή τηλεοπτική ζώνη η «αυλή του Τραμπ»

Ένας πικρόχολος πόλεμος μαίνεται στην «προεδρική αυλή» του Ντόναλντ Τραμπ, με τις συγκρούσεις μεταξύ των μεγάλων κεφαλιών στο Λευκό Οίκο να έχουν βγει στο φως της ημέρας και τα σχόλια δεν κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα ευπρέπειας. Τον κεντρικό ρόλο έχει αναλάβει ο νέος υπεύθυνος επικοινωνίας, Άντονι Σκαραμούτσι, βρίζοντας on the record τον επιτελάρχη Πρίεμπους και τον Στιβ Μπάνον, ενώ ο ίδιος ο Τραμπ έχει αναλάβει την επίθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Ο Άντονι Σκαραμούτσι μετρά στον Λευκό Οίκο περίπου μία εβδομάδα. Ορίστηκε νέος υπεύθυνος επικοινωνίας έχοντας ήδη συγχωρεθεί από τον Τραμπ, στον οποίο παλιότερα είχε σύρει τα εξ αμάξης -αναλάμβανε καθήκοντα την ώρα που μάζευε το γραφείο του ο πρώην εκπρόσωπος Σον Σπάισερ (η σύντομη αλλά λαμπρή πορεία του οποίου ως εκπρόσωπος Τύπου στην προεδρία ίσως γίνει στο μέλλον μία χρυσή υποσημείωση στην ιστορία της «σχολής ασύμμετρου επικοινωνιακού πολέμου» που δημιουργούν οι περί τον Τραμπ).

Αν ο Τραμπ έψαχνε κάτι πιο επιθετικό, κάτι ακόμη πιο «οξύ» για να εμπλουτίσει την εικόνα τού Λευκού Οίκου, φάνηκε ότι ξέρει να διαλέγει: Ο Σκαραμούτσι πήρε την Τετάρτη τηλέφωνο δημοσιογράφο του New Yorker, τον Ράιαν Λίζα, ρωτώντας τον ποιος από την προεδρία του έδωσε μία πληροφορία που είχε δημοσιεύσει για τον ίδιο (με ποιους είχε δειπνήσει ο Σκαραμούτσι).

Ο ίδιος πίστευε πως πηγή μπορεί να ήταν ο Ρέινς Πρίεμπους -επιτελάρχης του Τραμπ- ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει συγκεντρώσει τη δυσφορία των παρά τω προέδρω. Ο Σκαραμούτσι δεν συγκρατήθηκε να πει τη γνώμη του για τον Πρίεμπους: «Είναι ένας γαμ***ος παρανοϊκός σχιζοφρενής» είπε για τον επιτελάρχη του Λευκού Οίκου.

Σε άλλο σημείο, ο Σκαραμούτσι έδωσε τη γνώμη του και για τον Στιβ Μπάνον, που παραμένει μεταξύ των συμβούλων του Τραμπ. «Εγώ δεν είμαι Μπάνον, δεν αυτοϊκανοποιούμαι με το στόμα» (σε ελεύερη απόδοση, που αδεικεί ωστόσο της γλαφυρότητα της δήλωσής του). «Δεν προσπαθώ να φτιάξω όνομα πάνω στη γαμ*** δύναμη του προέδρου» εξήγησε, διευκρινίζοντας με ταπείνωση ότι «είμαι εδώ για να υπηρετήσω τη χώρα».

Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Σκαραμούτσι είναι το τελευταίο: Επανέλαβε την «εκτίμηση» ή «πληροφορία» ότι ο Πρέιμπους θα «παραιτηθεί σύντομα».

Αυτό πρέπει μάλλον να εκληφθεί λιγότερο ως πληροφορία και περισσότερο ως άσκηση πίεσης: Ο Πρίεμπους έχει αρχίσει να μπαίνει στην κορυφή της λίστας όσων μέσα στο Λευκό Οίκο βρίσκονται κοντά σε απομάκρυνση, καθώς έξι μήνες στην προεδρία ο Τραμπ ακόμη δεν έχει να παρουσιάσει κανένα σημαντικό νομοθετικό επίτευγμα (το Obamacare όλο ξηλώνεται κι όλο μένει).

Ο Πρίεμπους θεωρείται επίσης ότι έχει γίνει εύκολος στόχος μεταξύ των υπόλοιπων συνεργατών του Τραμπ επειδή ήταν το πρόσωπο του «κατεστημένου των Ρεπουμπλικανών» μέσα στον Λευκό Οίκο -η επιλογή του ήταν αντίβαρο στην επιλογή του Μπάνον και ο Πρίεμπους είναι από τους λίγους στην προεδρία που δεν είχαν από προηγουμένως στενή συνεργασία με τον Τραμπ.

Επιπλέον, θεωρείται «ύποπτος» για διαρροές. Πέραν μάλιστα του επεισοδίου με τον δημοσιογράφο του New Yorker, o Σκαραμούτσι την επόμενη ημέρα μίλησε στο CNN και είπε ότι «αν ο Ρέινς θέλει να αποδείξει ότι δεν κάνει διαρροές, ας το κάνει» – δηλαδή, πίσω από την άλλη συζήτηση με το υβρεολόγιο βρίσκεται κανονική σύγκρουση.

Την εικόνα ενός ανάδελφου Λευκού Οίκου δεν την δίνει φυσικά μόνο ο Σκαραμούτσι. Όσο κι αν ορισμένοι εκφράζουν την υπόθεση ότι ο Τραμπ δεν έχει πρόβλημα να βλέπει τους υφισταμένους του να κοκκορομαχούν χωρίς εκείνος να εμπλέκεται, σίγουρα δεν έχει κανέναν δισταγμό να «λερώσει» ο ίδιος τα χέρια του όταν το κρίνει αναγκαίο: Η συστηματική του επίθεση στον δικό του υπουργό Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, που εξελισσόταν παράλληλα με την υπόθεση του Σκαραμούτσι, το αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας.

Ως υπεύθυνος επικοινωνίας (αν αξίζει τον τίτλο του), ο Σκαραμούτσι σίγουρα δεν μπορεί να μην προχώρησε σχεδιασμένα στις αρχικές του δηλώσεις. Οι εικασίες για την στόχευσή του είναι πολλές -είτε να πιέσει ανοικτά τον Πρίεμπους, είτε να δώσει τα διαπιστευτήριά του στον Τραμπ (ως ρίζα της οργής του εμφανίστηκε η «αφοσίωσή του» στον Τραμπ) είτε να δείξει τη σημασία που δίνει ο Λευκός Οίκος στις διαρροές, είτε να διαφημίσει το ταμπεραμέντο του.

Μιλώντας στο CNN είπε, εμμέσως αναφερόμενος στον Πρίεμπους, ότι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». «Αλλά μπορώ να σας πως ότι δύο ψάρια δεν βρωμάνε: Εγώ κι ο πρόεδρος» προσέθεσε.

Στη συνέχεια, για να ολοκληρώσει το εγχείρημά του, ο Σκαραμούτσι έπιασε το Twitter για την απαραίτητη «διόρθωση» στο ύφος του. Και μόνο στο ύφος του: «Ορισμένες φορές χρησιμοποιώ γλαφυρή γλώσσα. Θα συγκρατηθώ σε αυτό το πεδίο, αλλά δεν θα εγκαταλείψω ποτέ τον παθιασμένο αγώνα για το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ» έγραψε. Λίγο αργότερα συμπλήρωσε με δεύτερο tweet (σαν να ήθελε να βάλει το κερασάκι στην τούρτα της πλήρους ευθυγράμμισης με τον αμερικανό πρόεδρο): «Έκανα το λάθος να εμπιστευτώ ρεπόρτερ. Δεν θα ξανασυμβεί», έγραψε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.